Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Επιτέλους! Ορίστηκαν εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης!!!

Το συμβούλιο διοίκησης που θα προκύψει από τις εκλογές θα συνυπάρξει με τις πρυτανικές αρχές μέχρι το Ιούλιο του 2014

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ 
ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΔΠΘ;


Σε νέα ματαίωση των εκλογών στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα καλεί η ακαδημαϊκή κοινότητα, μετά και την τελευταία πανελλαδική συνάντηση των συλλόγων. Μάλιστα η 15η πανελλαδική συνάντηση συλλόγων ΔΕΠ που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε συνεργασία, συντονισμό και κοινές δράσεις με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να συμβάλουν στη ματαίωση της εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης.

ΔΕ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Στις εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας, αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστας κάνοντας γνωστό, ότι οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ορίστηκαν για τις 17 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται, οι κάλπες να στηθούν μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές της διαδικασίας, τον περασμένο χειμώνα. Ξεκαθαρίζοντας ότι, ο ίδιος δεν πρόκειται να διεκδικήσει θέση στη διοίκηση του πανεπιστημίου, έκανε γνωστό ότι, «Δεν έχει να κάνει με το αν το θέλουμε εμείς ή όχι. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με τη φιλοσοφία του νόμου, παρόλα αυτά εφαρμόζουμε το νόμο σαν πρυτανικές αρχές», έσπευσε να πει.

Πεποίθηση του είναι ότι αυτή τη φορά, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν υποψηφιότητες. Το συμβούλιο διοίκησης που θα προκύψει από τις εκλογές θα συνυπάρξει με τις πρυτανικές αρχές μέχρι το Ιούλιο του 2014 και τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής ή ορισμού του νέου πρύτανη και γενικά των διοικούντων του πανεπιστημίου και των τμημάτων του.  Πάντως αναφορικά με τις εκλογές των συμβουλίων διοίκησης, το συντονιστικό όργανο των ακαδημαϊκών, σημείωσε τα εξής στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των συμβουλίων ιδρυμάτων από μια σειρά πρυτανικών αρχών αποτέλεσε μια πολιτικά άστοχη και δυσάρεστη εξέλιξη. Μέχρι σήμερα το σύνολο των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων της χώρας, έτσι όπως εκφράστηκαν με αποφάσεις των Συγκλήτων και των Συνόδων των Πρυτάνεων, είχαν ταχθεί ενάντια στη ψήφιση και εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012. Στάθηκαν αλληλέγγυες με το συντριπτικά μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων όφειλαν να διευκρινίσουν προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας ότι αδυνατούν να προωθήσουν τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίων των Ιδρυμάτων τα οποία προορίζονται να δρομολογήσουν την οριστική διάλυση των Πανεπιστημίων.

Οι πρυτανικές αρχές όφειλαν να συνεχίσουν να συμπορεύονται με την πανεπιστημιακή κοινότητα με πνεύμα συνεργασίας, με όρους μαζικού κινήματος και με αποφασιστικότητα. Όφειλαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται ό,τι έχει ακόμα απομείνει από το δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου και να διεκδικούν ένα Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού. Τους καλούμε να συνεχίσουν να έχουν την ίδια στάση αξιοπρέπειας που έχουν τηρήσει μέχρι πολύ πρόσφατα και να αποκρούσουν τις κυβερνητικές πιέσεις. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην καταστρεπτική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και δεν ανταποκριθεί στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπάρχει πάντα και ο έντιμος δρόμος της παραίτησης. Το πανεπιστημιακό κίνημα, στη βάση αποφάσεων συλλογικών οργάνων διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, είναι έτοιμο να δώσει για μια ακόμα φορά τον αγώνα ώστε να μην εκλεγεί κανένα Συμβούλιο σε κανένα Πανεπιστήμιο. Να μην εκλεγεί εκείνο το όργανο που θα εφαρμόσει τον διαλυτικό για το δημόσιο Πανεπιστήμιο Ν.4009/2011, τον νόμο που αντικαθιστά τη δημοκρατία και την ακαδημαϊκή ελευθερία με ολιγαρχικές δομές και εξαρτώμενα μέλη ΔΕΠ, που εισάγει δίδακτρα, που διασπά τα πτυχία και κατεδαφίζει τα επιστημονικά αντικείμενα, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για απολύσεις συναδέλφων και διοικητικού προσωπικού με συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, σχολών, ιδρυμάτων, που τελικά ορθώνει απαγορευτικό τείχος πρόσβασης σε σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται παιδεία».

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Εν τω μεταξύ, τα μαθήματα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και τα 20 τμήματα του Πανεπιστημίου της Θράκης λειτουργούν κανονικά, ανέφερε ο αντιπρύτανης ενώ είναι άγνωστο ακόμα και στις πρυτανικές αρχές, αν στη λίστα των υπό κατάργηση-συγχώνευση σχολών και τμημάτων του υπουργείου Παιδείας συμπεριλαμβάνεται και κάποιο από το ΔΠΘ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Όσον αφορά στα οικονομικά του πανεπιστημίου που βρίσκονται στο «κόκκινο», η ανεπίσημη απάντηση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας είναι ότι, «περιμένουμε να πάρουμε τη δόση σαν Ελλάδα και να δώσουμε τη δόση σε εσάς». Ο κ. Κώστα ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση έχει σταματήσει όχι για να «τιμωρηθούν» τα πανεπιστήμια, αλλά γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, άρα «περιμένουμε από το υπουργείο Παιδείας να μας χρηματοδοτήσει για να μπορούμε να πληρώσουμε τους εργολάβους, τους προμηθευτές και όλα όσα είναι σε αναμονή». Οι προμηθευτές έχουν δώσει πίστωση χρόνου έως τα Χριστούγεννα στις πρυτανικές αρχές, με την ελπίδα των τελευταίων μέχρι τότε, να έχει καταβληθεί η δόση από το μηχανισμό στήριξης της χώρας. Πάντως κατά τον κ. Κώστα το ΔΠΘ, έχει πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του, μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και στόχος είναι να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις. «Εμείς σαν πανεπιστήμιο θεωρούμαστε καλοπληρωτές. Βαδίζουμε με την προοπτική ότι μέχρι το Δεκέμβριο αν έρθουν τα χρήματα που μας υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας ή έστω τα μισά, θα καταφέρουμε με τη φοβερή οικονομία που έχουμε κάνει εις βάρος της ποιότητας και των φοιτητών, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».  Όσον αφορά στο προσωπικό, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις των μελών ΔΕΠ, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό,  τον Ιανουάριο του 2013 αναμένεται να καλυφθεί ορισμένος αριθμός προσλήψεων.

Η  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΕΠ

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι η 15η πανελλαδική συνάντηση συλλόγων ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 18 συλλόγους ΔΕΠ πανεπιστημίων της χώρας, ζήτησε η πανεπιστημιακή κοινότητα να κλιμακώσει τον αγώνα, ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, που θα προκαλέσει την περαιτέρω υποβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:
Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων και σε συνεργασία, συντονισμό και κοινές δράσεις με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να συμβάλουν στη ματαίωση της εκλογής Συμβουλίων. Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους  εργαζομένων σε κάθε Ίδρυμα, να προσφύγουν νομικά κατά της πρυτανικής πράξης προκήρυξης εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος. Καλεί τους ακαδημαϊκούς να μην υποβάλουν υποψηφιότητα για εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων, να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων σε ετοιμότητα για απεργία διαρκείας ως μορφή αντίστασης στην κατάρρευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, στην επερχόμενη μισθολογική εξαθλίωση των πανεπιστημιακών και στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας από τα νέα ανάλγητα κι εκβιαστικά οικονομικά μέτρα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Να σημειωθεί ότι, οι Σύλλογοι Διδασκόντων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Συναντήσεις Συλλόγων ΔΕΠ, στη βάση ειλημμένων αποφάσεών τους, μαζί με φοιτητές και εργαζομένους στα Πανεπιστήμια προέβησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, χθες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το πρώτο Πανεπιστήμιο που επιχειρεί εκλογή Συμβουλίου. Μετά από αυτή την παρέμβαση η διαδικασία εκλογής ματαιώθηκε και μετατράπηκε σε μαζική ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

«Η 15η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ εκφράζει την συμπαράστασή της στον Δημήτρη Πατέλη, αναπλ. καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, για την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ, παραπομπή που είχε ως ξεκάθαρο κίνητρο το να πλήξει φρονήματα, και καλεί τους συναδέλφους και τους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Αττικής σε παρουσία συμπαράστασης την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου '12, στις 3.30 μ.μ., στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Αθήνα».