Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων στο Μεγάλο Δέρειο Έβρου

Κατατέθηκε προς τον Περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδης από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρέλλη και Ποτόλια

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ερώτηση με θέμα την εκμίσθωση αγροτεμαχίων στην περιοχή του Μεγάλου Δερείου στον Έβρο, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας.


Στην περιοχή του Έβρου έχουν ανακοινωθεί αγροτεμάχια στα όρια του Δήμου Σουφλίου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Σιδηρώ, Μεγάλο Δέρειο, Γονικό, Ρούσα. Όμως τα αγροτεμάχια που υποτίθεται θα νοικιάσει το Ελληνικό Κράτος στις περιοχές αυτές δεν είναι ελεύθερα.

Υπάρχουν αγρότες της περιοχής που για πολλές δεκαετίες νοικιάζουν τα αγροτεμάχια αυτά από την Κοινότητα του Μεγάλου Δερείου, τον Δήμο Ορφέα παλιότερα και σήμερα από τον Δήμο Σουφλίου.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεδομένου ότι κάθε χρόνο πάγια ο Δήμος τους ενοικίαζε τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτιάξει υποδομές, όπως πρόχειρα καταλύματα για αιγοπρόβατα, έχουν φυτέψει δέντρα, τα δηλώνουν στην δήλωση καλλιέργειας βάση της οποίας παίρνουν τις όποιες επιδοτήσεις, τα έχουν βάλει στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας», αναφέρεται στην ερώτηση.

Παράλληλα σημειώνεται πως «έρχεται λοιπόν το ελληνικό κράτος με τις κυβερνήσεις του και ότι μέχρι τώρα έκανε μέσω των Δήμων δεν το αναγνωρίζει και στην ουσία διώχνει τους αγρότες που τα διαχειρίζονταν για να τα δώσει σε άλλους. Τα αγροτεμάχια αυτά οι κοινότητες κάθε χρόνο τα νοίκιαζαν σε αγρότες. Κάθε χρόνο ο κάθε αγρότης ήξερε ότι τα χωράφια που του είχαν νοικιάσει τα ξανάπαιρνε, το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα».

Με την ερώτηση τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι ρωτούν τον Περιφερειάρχη, αν θα πάρει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία.