Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Πόλεμος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Λασκαράκης εναντίον Γερακόπουλου και Γερακόπουλος εναντίον Λασκαράκη

ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ;

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστου Γερακόπουλου και του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Λασκαράκη, Διευθυντή της Εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ για το δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της 5ης Οκτώβρη το οποίο βάλλει κατά του Αντιδημάρχου κι ο τελευταίος το χαρακτηρίζει συκοφαντικό.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ κ. ΓΕΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ασκείτε αντιδεοντολογικά την δημοσιογραφία, είστε ψεύτης και συκοφάντης, εκδότης εφημερίδας, δημοτικός σύμβουλος που ασκείτε αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενος την εφημερίδα σας, εργολάβος δημοσίων έργων επί πολλά χρόνια και ταυτόχρονα έχων επί πολλά χρόνια θέσεις θεσμικές εξουσίας στην αυτοδιοίκηση και στο κόμμα (ΠΑΣΟΚ) (τύποις και ουσία).
Σταματήστε επιτέλους τα ψεύδη, την ειρωνεία και την πικρόχολη αντιπολιτευτική τακτική. Διότι είναι άλλο η καλόπιστη κριτική που είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη κι άλλο το ψεύδος και η συκοφαντία.
Πριν από ενάμιση μήνα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σας συκοφαντήσατε τον Δήμαρχο, εμένα ως αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών και τους μηχανικούς υπηρεσιακούς παράγοντες γιατί δήθεν οι τελευταίοι ανέχθηκαν αναμόρφωση του πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας χωρίς σχέδιο και έγκριση.
Δυστυχώς για σας άνθρωπε με την αντιδεοντολογική συμπεριφορά και σχέδιο υπάρχει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας και εγκεκριμένο είναι από την ΕΠ.Α.Ε. .
Όσον αφορά για τα τσιμέντα που ισχυρίζεστε ότι κυριαρχούν, μάλλον ξεχάσατε τα οριζόμενα από την νομοθεσία και τους κανόνες της επιστήμης σας, αφού η παιδική χαρά έγινε με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος μέλος από 01-01-2013 να ακολουθούμε και στις παιδικές χαρές.
Σε κάθε περίπτωση φυσικά ανέχομαι ακόμη και την κακόβουλη και δυστυχώς γεμάτη χολή κριτική σας γιατί αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία μας.
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανέχομαι το ψεύδος σας και την συκοφαντία σας.
Να δημοσιευτεί στην πρώτη σελίδα όπως το συκοφαντικό δημοσίευμα του φύλλου με αριθμό 7024 της 05-10-2012!
Επισυνάπτω την με Αριθμ. Πρωτ.: 83/14-06-2012 εγκριτική απόφαση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠ.Α.Ε.) την οποία οφείλετε να την δημοσιεύσετε μαζί με την παραπάνω επιστολή για να πληροφορηθούν οι αναγνώστες σας και δημότες μας την αλήθεια απέναντι από την συκοφαντία σας και το ψεύδος σας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ

Δε θα μας φιμώσετε κύριε Γερακόπουλε
Με υβριστική επιστολή που κοινοποιήθηκε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, ο Αντιδήμαρχος κ. Γερακόπουλος, απάντησε σχετικά με την κριτική που ασκήσαμε, με ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στη δημοτική αρχή, για την κακοποίηση του πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας, με μόνιμες κατασκευές που ακυρώνουν το σχεδιασμό της πλατείας αυτής, ως «ιστορικού κέντρου» της πόλης.
Του θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν μόνιμες κατασκευές, ώστε να είναι δυνατόν να μεταφερθεί η παιδικά χαρά, όταν μετά την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα χρειαστεί να πάρει η πλατεία Ανεξαρτησίας την οριστική της μορφή.
Αν ήξερε να δέχεται την κριτική σε ένα τομέα που δυστυχώς δεν τον γνωρίζει, θα παραδεχόταν ότι εμείς δεν αμφισβητήσαμε την ύπαρξη της απόφασης της ΕΠΑΕ, αλλά σημειώσαμε ότι αυτή δεν αναφέρεται στο μελλοντικό σχεδιασμό της πλατείας, αλλά μόνο σε ο,τι αφορά την παιδική χαρά και τις άλλες ρυθμίσεις. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η παιδική χαρά, αλλά η χωροταξία της πλατείας και ο αντιεπιστημονικός σχεδιασμός της.
Δεν είμαστε ούτε ψεύτες ούτε συκοφάντες. Πονάμε αυτή την πόλη, της οποίας το μελλοντικό της σχεδιασμό «βιάζουν» καθημερινά ο ίδιος και ο Δήμαρχός του, απλά για να τοποθετήσουν μια φαραωνική αναμνηστική πλάκα, ακριβώς στη μέση του μοναδικού στενού διαδρόμου που οδηγεί από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας προς την παραλία.
Όσο για τα φαιδρά περί εργολάβων, της πολιτικής μου διαδρομής και της προσφοράς μου, ας ρωτήσει να μάθει, και μετά να παπαγαλίζει τις συκοφαντίες του Δημάρχου.
Να δούμε όμως τι θα πει ο ίδιος, που πρώτο του μέλημα μόλις έγινε Αντιδήμαρχος Τεχνικών, ήταν να αναθέσει τρεις εργολαβίες, χωρίς διαγωνισμό, σε στενό του συγγενή.
Και βέβαια να ξεχάσουν την ιδέα ότι θα φιμώσουν αυτή την εφημερίδα. Γιατί έχουμε πολλά να πούμε ακόμη… ΥΓ Θα πρέπει βέβαια το γραφείο τύπου του Δήμου να μάθει ότι μια επιστολή που απευθύνεται ονομαστικά σε έναν παραλήπτη δε δημοσιεύεται παράλληλα σε όλα τα μέσα. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τη δεοντολογία της «πολύ έξυπνης» και «πολύ έντιμης» δημοτικής αρχής.
Το άρθρο που προκάλεσε τη διαμάχη Γερακόπουλου Λασκαράκη
Μια «ανατρεπτική» δωρεά
ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εγκαινιάζεται την Κυριακή η παιδική χαρά «Κλειούς» Μανέα» αλλά πίσω από την σημαντική προσφορά του κ. Μανέα, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες άξιες αναφοράς….
Εγκαινιάζεται μεθαύριο από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, η παιδική χαρά που κατασκευάστηκε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας με τη δωρεά του κ. Χρήστου Μανέα εξ Αθηνών, στη μνήμη της συζύγου του. Το ποσό της δωρεάς, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου, ανήλθε στις 150.000 ευρώ. Μέχρι εδώ δε θα μπορούσε να πει κανείς τίποτε και συγχαρητήρια στο δωρητή που προσέφερε ένα τόσο σημαντικό ποσό για την δημιουργία ενός παιδότοπου για τους μικρούς Αλεξανδρουπολίτες.
Υπάρχουν όμως μερικές «λεπτομέρειες» που αξίζει να τις αναφέρουμε, για να παρουσιάσουμε στους δημότες τη συνολικότερη εικόνα του έργου.
Η πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αντικείμενο μια δωρεά 100.000 ευρώ, η οποία θα αφορούσε τα όργανα της παιδικής χαράς, χωρίς καμία μόνιμη κατασκευή στην πλατεία. Και αυτό διότι έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των οργάνων σε άλλο σημείο, όταν θα σχεδιάζονταν το Ιστορικό Κέντρο της Αλεξανδρούπολης, με την ενοποίηση της πλατείας με τη Ζαρίφειο Ακαδημία, την κατεδάφιση του Ειρηνοδικείου και του κτηρίου που στεγάζονταν ο Στρατηγός και η πρώην ΤΥΔΚ, ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά κτήρια του Πρωτοδικείου, του Ταχυδρομείου και του 1ου Παιδικού Σταθμού. Ο ίδιος αυτός χώρος θα αποτελεί μελλοντικά το σημείο επαφής και μετάβασης από την πεζοδρομημένη Λεωφόρο Δημοκρατίας προς την παραλιακή ζώνη.
Δυστυχώς όμως η κατασκευή της παιδικής χαράς συνοδεύτηκε και από πολύ μπετόν , με μόνιμες κατασκευές κρασπέδων και πλακοστρώσεων, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν στον μελλοντικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, όταν θα ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προκηρύχθηκε ήδη. Θα χρειαστεί δηλαδή να αποξηλωθούν κάποτε όλες οι μόνιμες κατασκευές, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που θα προτείνουν οι πολεοδόμοι. Δυστυχώς μαζί θα αποξηλωθεί και η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα του δωρητή και του Δημάρχου.
Το ότι εγκρίθηκε το σχέδιο της παιδικής χαράς από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού ελέγχου, δε σημαίνει τίποτε, διότι προφανώς η Επιτροπή δε μπορούσε να λάβει υπόψη της το μελλοντικό σχεδιασμό, αλλά περιορίστηκε να εξετάσει την συγκεκριμένη μελέτη της παιδικής χαράς.
Πρόκειται λοιπόν για μια δωρεά που ανατρέπει τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Αλεξανδρούπολης, κάτι που δεν το επεδίωξε βέβαια ο δωρητής, ο οποίος δεν θα είχε αντίρρηση να τοποθετηθεί ο παιδότοπος σε κάποιο άλλο κεντρικό σημείο της πόλης.
Δυστυχώς ο Δήμαρχος έκανε για μια ακόμη φορά το δικό του αγνοώντας τους ειδικούς που λένε ότι κάθε τι που κατασκευάζεται στην πόλη , πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, ώστε να μην έχουμε «ράβε-ξήλωνε» και να μη σπαταλάται ούτε ένα ευρώ, ακόμη και αν είναι δωρεά, στην οποία βέβαια δεν περιλαμβάνεται και η αποξήλωση των έργων της δωρεάς….
Ποιος είναι ο κ. Χρήστος Μανέας
Ο Χρήστος Μανέας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών 1944-1948, στρατεύτηκε το 1948 και υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό ως το Φεβρουάριο 1952. Το 1952, πέτυχε στις εξετάσεις και έλαβε άδεια ασκήσεως λειτουργήματος Δικηγόρου τον Ιούνιο 1952 και διορίστηκε Δικηγόρος Αθηνών. Έκτοτε ασκεί το λειτούργημα του Δικηγόρου «Μαχόμενης Δικηγορίας» συνεχώς και αδιαλείπτως επί 59 έτη συμπληρωμένα. Διετέλεσε συνεργάτης του Νομικού Βήματος. Το έτος 2002 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τον τίμησε για την ευδόκιμο θητεία του επί 50 έτη στη διακονία της Μαχόμενης Δικηγορίας.
Ο κ. Χρήστος Μανέας είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του Τεκτονισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το site στην ιστορία της μεγάλης στοάς της Ελλάδας κατέχει εηέχουσα θ΄’εση αφού διετέλεσε πρόεδρός της από το 1981 έως το 1995. (http://www.grandlodge.gr)
Στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου κ. Τράγκα που αναφέρονται στον Τεκτονισμό (Εκπομπή “Χωρίς Αναισθητικό” με τίτλο “Στα Άδυτα της Μασονίας“).
Οι αγαθοεργοί σκοποί του
Η αείμνηστος σύζυγός του, Κλειώ, και ο ίδιος αποφάσισαν να διαθέσουν εν ζωή την περιουσία τους σε αγαθοεργούς σκοπούς στην έχουσα ανάγκη υποστήριξης Βόρεια Ελλάδα.
Οι αγαθοεργοί σκοποί του βρίσκουν σήμερα έκφραση:
• Στον εξοπλισμό του Κρατικού Νοσοκομείου Φιλιατών – Θεσπρωτίας με πλήρη μονάδα ενδοσκοπήσεως, πλήρη μονάδα παθολογοανατομίας και 3 μονάδες τεχνητού νεφρού.
• Στην ανακατασκευή της κεραμοσκεπής επιφανείας 2.100 μέτρων του Γηροκομείου Καβάλας.
• Στον πλήρη εξοπλισμό της μονάδας θεραπείας παιδιών με ειδικές ανάγκες του Κέντρου Αποκαταστάσεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΑΑΜΕΑ Δημόσιο Σχολείο) Σερρών.
• Στην επισκευή και εξοπλισμό της αίθουσας διδασκαλίας, συγκέντρωσης, ψυχαγωγίας των παιδιών με ειδικές ανάγκες του ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, και προσφορά ειδικού αυτοκίνητου για τη μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες.
• Στην προσφορά ειδικού αυτοκίνητου για τη μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Δήμο Δράμας και Καβάλας
• Στην προσφορά σχολικών λεωφορείων στις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για τη μεταφορά μαθητών από χωριά στερούμενα σχολείων στα λειτουργούντα σχολεία, όπως Πετρωτά, Άνω Έβρου, Δήμου Σταυρουπόλεως, Βορείου Ξάνθης.
• Στην ανέγερση στη ΧΡΥΣΑ Ξάνθης, εκ θεμελίων, κτιρίου 493 τετραγωνικών μέτρων και τον εξοπλισμό για τη χρήση από το ΚΑΠΗ των απομάχων αγροτοεργατών της περιοχής.
• Στην προσφορά 100 πινάκων ζωγραφικής, από την προσωπική συλλογή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου και συγκροτήθηκε η πρώτη και μοναδική Πινακοθήκη στη Θράκη.
• Στην ανέγερση κλειστού Γυμναστηρίου 1220 τετραγωνικών μέτρων στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης.
• Στην ανέγερση κλειστού Γυμναστηρίου 1220 τετραγωνικών μέτρων στο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. ση Θέρμη.
• Στην επισκευή και αναπαλαίωση κτιρίου επιφανείας 600 μέτρων στο Δήμο Σερρών για τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Κωνσταντίνου Ξενάκη.
• Στην ανέγερση κτιρίου 250 τετραγωνικών μέτρων στη Ξάνθη για τη στέγαση Κέντρου Αιμοδοσίας
• Στη χορήγηση δώδεκα (12) υποτροφιών στους Φοιτητές Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Μαριουπόλεως Ουκρανίας, περιοχής αποικισμένης από Έλληνες του Πόντου με συνείδηση της Ελληνικής καταγωγής. Τιμήθηκε με το παράσημο ΑΞΙΟΣ ΤΙΜΗΣ.
• Στον εξοπλισμό με 100 καθίσματα και 50 θρανία του Πομακικού Σχολείου Άνω Δερρίου Έβρου.
Ο Χρήστος Μανέας έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τους Δήμους Φιλιατών, Θεσπρωτίας, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τον ανακήρυξε ΦΙΛΟΝ και του απένειμε δίπλωμα- πλακέτα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δια της Φιλοσοφικής Σχολής του απένειμε το Βραβείο Σοφίης.
Στις 28/09/2011 ο κ. Μανέας εγκαινίασε άλλη μία δωρεά στην περιοχή μας, το κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο δόθηκε το όνομα “Φωλέα Κλειώ” και αυτό αφιερωμένο στη μνήμη της συζύγου του.
Λεζάντα
Άποψη του πάρκου …
Η κατασκευή της παιδικής χαράς συνοδεύτηκε και από πολύ μπετόν, με μόνιμες κατασκευές κρασπέδων και πλακοστρώσεων
Πλακόστρωτο και τσιμέντο κυριαρχεί στο ανακαινισμένο πάρκο
Η διαμόρφωση με την αναφορά του ονόματος του δωρητή και του Δημάρχου
Η παιδική χαρά
Πάνω από ένα μέτρο η ξύλινη περίφραξη της παιδικής χαράς
Η τσιμεντένια επίστρωση προεξέχει και ελλοχεύει κινδύνους για τα παιδιά