Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ντοκουμέντο: Ο "Mr Expert" της Αλεξανδρούπολης σε παλιές καλές στιγμές (και δυο σπάνιες αλλά συνάμα προφητικές συνεντεύξεις του...)

AYTHN THN ΩΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ

Η φωτογραφία - ντοκουμέντο είναι από περσινή καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωση των Παλιών Ραδιοπειρατών - Ραδιοερασιτεχνών της Αλεξανδρούπολης, όπου ο Μάκης Τσαρτόγλου έχει αρπάξει το μικρόφωνο και σε τρελά κέφια, τραγουδάει. Όμορφες στιγμές, σαν και αυτές που συνήθιζε και ήθελε να ζει, αν και η κρίση ήδη τότε είχε κάνει την εμφάνισή της, όπως θα διαπιστώσετε και στις ακόλουθες δύο συνεντεύξεις του που φέρνει στην επιφάνεια το Thraki Live σε ένδειξη μνήμης για τον άνθρωπο που "έφυγε"...



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΓΝΩΜΗ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ, ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ 13ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 2010:


"Η κρίση αγγίζει όλους τους κλάδους και δυστυχώς για τα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων θα πέσει σημαντικά" δηλώνει στη "Γνώμη" ο αυτοδημιούργητος, Εβρίτης επιχειρηματίας, στο εμπόριο ηλεκτρικών ειδών, κ. Μάκης Τσαρτόγλου. Με αφορμή τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος, μιλήσαμε με "ένα δικό μας άνθρωπο" που γνωρίζει την αγορά και τους νόμους της.
Ο κ. Τσαρτόγλου, μας διηγείται τη διαδρομή του και την επαγγελματική του μετάβαση από το service στο εμπόριο, μιλά για το μυστικό της επιτυχίας του και τονίζει, πως το επόμενο διάστημα οι αλλαγές σε σχέση με την Τουρκία θα είναι ραγδαίες στον οικονομικό τομέα, ενώ εξηγεί, πως και γιατί η κρίση άγγιξε και τη δική του επιχείρηση.

Η συνέντευξη

κ.Τσαρτόγλου, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Πριν πάμε στα θέματα της επικαιρότητας που είναι η κρίση, το εμπόριο και η τοπική αγορά, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την μέχρι σήμερα πορεία σας. Πως ξεκινήσατε δηλαδή, και πως φτάσατε να ηγείστε της σημερινής μεγάλης και αναγνωρισμένης επιχείρησης;
Άρχισα να δουλεύω νέος στις οικοδομές, γιατί ήταν κάτι το οποίο μου άρεσε και ήθελα να το συνεχίσω. Μετά το στρατό όμως, αποφάσισα να εργαστώ μαζί με τον πατέρα μου που είχε χρόνια στην πόλη κατάστημα service στις ηλεκτρικές συσκευές. Εκεί εργάστηκα με συνέπεια μαζί του, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούσα τις εξελίξεις στο εμπόριο. Πήρα βασικές αρχές από τον πατέρα μου που ήταν σωστός επαγγελματίας, ειλικρινής με τους πελάτες του και είχε ένα ξεχωριστό όνομα στον τομέα του. Τότε, αποφάσισα να του προτείνω να στραφούμε στο εμπόριο. Εφόδιο είχα το καλό όνομα του πατέρα μου, και το πελατολόγιο από το service. Έτσι, άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί το 1985 με τα χρήματα που είχα μαζέψει από τα πρώτα χρόνια της δουλειάς μου. Στη συνέχεια, η πορεία ήταν γνωστή μέσα από την οποία φτάσαμε στη σημερινή εξέλιξη.

Ποιο θεωρείτε το βασικό σημείο της σταδιοδρομίας σας;
Το σημείο σταθμός για μένα, ήταν η στιγμή που αποφάσισα, πως μπορούμε και πρέπει, από το service να επεκταθούμε στο εμπόριο. Από τότε και μετά εργάστηκα με πάθος και συνέπεια. Είχα στόχο, είχα όραμα, ήξερα που ήθελα να πάω. Νομίζω, πως η απόφασή μου να δοκιμάσουμε πέρα από αυτό που ήδη έκανε ο πατέρας μου, ήταν η σημαντική στιγμή.

Τι σημαίνει αυτό για σας;
Δούλεψα σκληρά, ενώ πάντα μελετούσα τις ζωές σημαντικών ανθρώπων που πέτυχαν όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Εργαζόμουν από τις 6 το πρωί έως τη μία το βράδυ ασταμάτητα. Αυτό βεβαίως, μου κόστισε στην προσωπική μου ζωή, γιατί η επιτυχία έχει πολλές φορές τίμημα το οποίο το πλήρωσα στο ακέραιο. Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να πω, πως το πρόβλημα της Ελλάδος είναι η έλλειψη στόχου και οράματος.

Η επένδυση του 1993 ήταν ένα μεγάλο βήμα.
Ναι, τότε όλοι έλεγαν πως έκανα μία τρελή επένδυση. Ήταν σε ένα σημείο που δεν είχε μεγάλη εμπορικότητα αλλά όμως πήγε ιδιαίτερα καλά και στη συνέχεια μεταφερθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Πάλι θα πω, πως πέτυχα επαγγελματικά αλλά με τίμημα και σκληρή δουλειά. Στην χώρα μας δεν έχουμε μάθει να δουλεύουμε σκληρά με συνέπεια και στόχο.

Για την κρίση τι λέτε εσείς που είστε άνθρωπος της αγοράς;
Το πρόβλημα υπήρχε πάντα απλώς έσκασε σήμερα. H κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα. Θα έλεγα, πως έχει και μία έντονη ψυχολογική διάσταση που καλλιεργείται και από τα Μ.Μ.Ε. Η χώρα μας, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Πως η κρίση επηρέασε τη δική σας επιχείρηση;
Θα σας πω την αλήθεια. Η κρίση επηρέασε όλες τις επιχειρήσεις. Για εμάς που βρισκόμαστε στο χώρο πολλά χρόνια ήταν η πρώτη φορά που εδώ και δύο χρόνια έχουμε μείωση του τζίρου. Φέτος, για πρώτη φορά αναγκάστηκα να κάνω πολλές αλλαγές. Έγιναν περικοπές εξόδων, όπως διαφήμιση για παράδειγμα, απέλυσα εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν το ήθελα αλλά αναγκάστηκα να το κάνω.

Η εκτίμησή σας από αυτό που εισπράττετε από την αγορά για το επόμενο διάστημα ποια είναι;
Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Για τη δική μου επιχείρηση για παράδειγμα, που είχε πάντα ανοδικό τζίρο, είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Για την κατάσταση αυτή φταίνε οι λάθος πολιτικές που ακολουθήθηκαν η γραφειοκρατία και η κακοδαιμονία της χώρας μας. Πιστεύω, πως την επόμενη πενταετία το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα είναι μειωμένο κατά 20 με 30% γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, και θα είναι για όλους μας δύσκολα.

Συμφωνείτε με τους επιχειρηματίες που στοχεύουν στις γειτονικές χώρες;
Η οικονομία, θα παίξει ρόλο το επόμενο διάστημα σε όλους τους τομείς. Είμαστε σε μία ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Η Τουρκία είναι ένας γίγαντας και εξελίσσεται συνεχώς. Πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αυτή τη στιγμή η χωρά αυτή αναπτύσσεται και εξάγει με αυξητικές τάσεις τα προϊόντα της στη χώρα μας. Πιστεύω πως το επόμενο διάστημα πολλά θα αλλάξουν σε σχέση με την οικονομία των δύο χωρών.

Κ.Τσαρτόγλου σας ευχαριστώ
Κι εγώ σας ευχαριστώ.




ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΜΑΝΤΙΔΟΥ ΣΤΟ THRAKINET ΣΤΙΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: