Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

H (θρακιώτικη) δημοσιογραφία της π@#τσας: πώς "έγκυρα" και επώνυμα sites ξεφτυλίστηκαν από τα ανώνυμα blogs

Διαβάστε πώς ένα αναληθές δημοσίευμα της Piazzas έφτασε σε σημείο να το υιοθετήσει χωρίς έλεγχο το μισό θρακιώτικο διαδίκτυο και ιδίως τα Xanthipress και Thrakitoday
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ "ΕΓΚΥΡΗ" ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...



Μας κατηγορούν εμάς τα blogs για την ανωνυμία μας. Γράφουν και λένε ότι δεν πρέπει να μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Αλλά τελικά αυτοί οι ίδιοι που ποντάρουν στην "επωνυμία" τους, πέφτουν επάνω στις μπανανόφλουδες που πετάμε ενίοτε τα blogs. Και όσα συνέβησαν με τους Θρακιώτες της περίφημης λίστας του ΣΔΟΕ είναι ενδεικτικά.

Ξεκινάμε λοιπόν. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου η  http://piazzadelpopolo.blogspot.gr δημοσιεύει την ανάρτηση: Ο βουλευτής του Έβρου Άκης Γεροντόπουλος στην λίστα του ΣΔΟΕ σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Μόνο που ο τίτλος είναι παραπλανητικός, όπως και το σύνολο του ρεπορτάζ. Είναι φανερό ότι ο συντάκτης του ή δεν διάβασε προσεκτικά το δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος" ή σκόπιμα αλλοίωσε το περιεχόμενό του.
Τζούραρε και ότι την διαρροή την έκαναν "κυβερνητικές πηγές", πήρε όσα ονόματα αναφέρονται στα δύο τρία του ρεπορτάζ, τα βάφτισε ψευδώς ότι περιλαμβάνονται στην τωρινή λίστα (αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για περσινή ιστορία που δεν έχει σχέση με τα τωρινά) και έτσι έβγαλε μια λίστα με 24 ονόματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν και εκείνο του εβρίτη Άκη Γεροντόπουλου. Για να εξηγούμαστε: το ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" είναι άψογο και αρκετά ενδιαφέρον, αν εξαιρέσει κανείς τον παραπλανητικό τίτλο. Ωστόσο δεν πρόκειται για αυτό που δηθεν παρουσίασε η Piazza, που επιπροσθέτως ξέχασε μερικά ακόμα ονόματα που αναφέρονταν στο κάτω μέρος της συγκεκριμένης σελίδας (18 του "Πρώτου Θέματος" της 23/9/2012), ανάμεσα στα οποία και εκείνο του επίσης εβρίτη πρώην υφυπουργού Οικονομικών Ακη Γεροντόπουλου.

Ως εδώ όλα καλά. Όμως την ανάρτηση του Piazza αμέσως σπεύδουν να την δημοσιεύσουν διάφορα blogs. Πρώτα και καλύτερα τα εβρίτικα, όπως το http://alexpolisonline.blogspot.com/ και το http://www.gatzoli.gr/ (που για εμάς πάντα blog ήταν και blog παραμένει).
Βέβαια, τα blogs επειδή πάντοτε τηρούμε έναν στοιχειώδη κώδικα δεοντολογίας, φυσικά ανέφεραν την πηγή. Το θέμα γρήγορα αντιλήφθηκε και το αθηναϊκό http://press-gr.blogspot.gr/, που επίσης όμως χρησιμοποίησε ως πηγή το κομοτηναίικο Piazza. Η σχετική ανάρτηση έγινε στις 7.51μμ του Σαββάτου με τον πιασάρικο τίτλο: Ποια είναι τα ονόματα πολιτικών στη λίστα του ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό».... Μοιραία η συγκεκριμένη ανάρτηση του Piazza, στην οποία για λόγους δεοντολογίας παρέπεμπε ΚΑΙ το press-gr, έγινε τόσο δημοφιλής, που μέσα σε τρεις ώρες είχε προλάβει να ανέβει στην πρώτη θέση της λίστας των δημοφιλέστερων του συγκεκριμένου blog.

Ερχόμαστε τώρα στα sites.

Πρώτο το http://www.thrakitoday.com/  έσπευσε να δημοσιεύσει την μεγάλη είδηση, που την έκανε μάλιστα και κύριο θέμα του με τον εξής τίτλο: Ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος στη λίστα του ΣΔΟΕ. Το κείμενο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της Piazzas, δεν έχει αλλαχθεί η παραμικρή λέξη. Όμως κατά την προσφιλή του τακτική, το συγκεκριμένο site του δημοσιογράφου Βαγγέλη Βασιλειάδη απέφυγε να αναφέρει πηγή, λες και επρόκειτο για αποκλειστικά δικό του δημοσίευμα. Ετσι την πάτησε, γιατί και ανακριβές και αναληθές είναι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που δεν δείχνει όμως στο μέσο αναγνωστικό κοινό να έχει υιοθετήσει από κάπου, αλλά να έχει γράψει πρωτογενώς.
Τουλάχιστον αν είχε βάλει πηγή, θα μπορούσε να ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Τώρα που δεν το έκανες Βαγγέλη, μπορούμε να σου λέμε πολλά. Ότι δεν ξέρεις να διαβάζεις καλά ένα άρθρο μιας εφημερίδας και παραπλανάς τον κόσμο, ότι δεν έχεις σωστές πηγές, ότι κατηγορείς άδικα έναν άνθρωπο για κάτι που ενδεχομένως και να μην ισχύει, ότι προσπάθησες να αποκρύψεις την αλήθεια, ότι έβγαλες τα άπλυτα για έναν μόνο θρακιώτη και εμφάνισες λάδι έναν δεύτερο που επίσης αναφέρονταν στο ίδιο δημοσίευμα. Αφού υποτίθεται ότι η ανάρτηση είναι ολόδικιά σου, θα υποστείς και την ανάλογη κριτική. Γιατί δεν μπορεί να υποστηρίζεις ότι κάνεις έγκυρη ενημέρωση και να υποπίπτεις σε τέτοια φάουλ.

Πάμε όμως και στο http://www.xanthipress.gr/ του Γιάννη Σιδηρόπουλου, που συχνά κόπτεται για την δημοσιογραφική δεοντολογία. Το συγκεκριμένο θέμα το πήρε χαμπάρι αργά τη νύχτα του Σαββάτου, περασμένα μεσάνυχτα. Και αντί να περιμένει τουλάχιστον να ξημερώσει για να το διασταυρώσει, έσπευσε όχι απλά να το υιοθετήσει αλλά να το κάνει και πρώτο του θέμα επίσης. Εκανε όμως και κάτι άλλο χειρότερο.
Πρώτον, έβαλε τίτλο: H λίστα με τα ονόματα των πολιτικών που ερευνά ο ΣΔΟΕ. Μόνο ένας από την περιοχή. Και ως τέτοιον ανέφερε τον Γεροντόπουλο, αποκρύπτοντας και αυτός την αναφορά που γίνεται για το πρόσωπο του Απόστολου Φωτιάδη. Αφού δεν έχεις μπροστά σου όλη τη λίστα Γιάννη, πώς σπεύδεις και γράφεις μάλιστα στον βασικό σου τίτλο αυτό το "μόνο ένας"; Έλα μου που τελικά είναι δύο;
Δεύτερον, απέκρυψε πλήρως ότι τα ονόματα αυτά έχουν δημοσιευθεί σε ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος", έστω και αν αυτό το ρεπορτάζ είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζει ο Σιδηρόπουλος. Αλλά επιπλέον, για να είναι καλυμμένος, έσπευσε να υποστηρίξει ότι η λίστα διέρρευσε σε "αθηναϊκά site". Αν ισχύει αυτό, δεν μας τα λέει και σε εμάς να τα δούμε; Γιατί εμείς μόνο ένα αθηναϊκό διαδικτυακό μέσο βρήκαμε να την έχει, το press-gr και αυτό επικαλούνταν ως πηγή την Piazza. Όμως προφανώς ο Σιδηρόπουλος, για να μην δώσει τα όποια credits σε οποιοδήποτε τοπικό blog, έσπευσε να μιλήσει για αθηναϊκά site. Νόμιζε ότι έτσι θα ήταν καλυμμένος ακόμα και αν κάτσει καμιά στραβή, σαν και αυτή που τελικά του έκατσε. Αμ δε!

Θα φταίει   μετά ο Γεροντόπουλος να ταράξει στις αγωγές τους "έγκυρους" Σιδηρόπουλο και Βασιλειάδη που τον διαφθείρουν με αυτόν τον τρόπο, την ίδια ώρα που μάλιστα υπερθεματίζουν ότι είναι ο μόνος από την περιοχή (ενώ δεν είναι);
Και για να εξηγούμαστε: όλα αυτά δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι δεν αποκλείεται τελικά πράγματι και στη νέα λίστα να υπάρχει το όνομα του Γεροντόπουλου. Αλλά για την ώρα και με βάση το ρεπορτάζ που επικαλούνται όλα τα δημοσιεύματα, ονόματα της τωρινής "λίστας των 32 του ΣΔΟΕ" δεν υπάρχουν.

Και για να εξηγούμαστε επίσης: το γεγονός ότι δεν κατακρίνουμε τα blogs του Έβρου είναι επειδή αυτά φρόντισαν να βάλουν πηγή. Bloggers είμαστε, όχι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, όταν βλέπουμε κάτι ενδιαφέρον για το κοινό μας το αναπαράγουμε και η ευθύνη πρωτίστως βαραίνει εκείνον που έχει πρωτογράψει τις ανακρίβειες.  Την Piazza εννοείται ότι την κατακρίνουμε για την σοβαρή αλλοίωση που έκανε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό δημοσίευμα. Όσο για τα sites του Εβρου, στην φάση αυτή απέφυγαν να γράψουν οτιδήποτε, έστω και αναφέροντας ως πηγή την Piazza. Προφανώς, επειδή το θέμα τους αφορούσε πιο άμεσα και έπρεπε να είναι προσεκτικά, περιμένουν να διαβάσουν πρώτα ακριβώς τι γράφει η εφημερίδα και μετά θα προβούν σε δημοσιεύσεις. Και καλά θα κάνουν. Πάντως, όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ΕΙΝΑΙ θέμα. Λογικά θα δούμε τι θα γράψουν μέσα στην διάρκεια της Κυριακής - και θα μας παραξενεύσει πολύ αν συνεχιστεί αυτή η "σιγή"...


THRAKILIVE