Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι αριστούχοι της Ροδόπης αποκαλύπτονται

Μιλούν για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αγωνία για το αύριο και τους στόχους της ζωής τους 
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Από τον ασθενή πρωθυπουργό, τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, την οικονομία που καταρρέει, την κατήφεια, την απόγνωση και τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, η Ελλάδα κάνει ένα διάλλειμα και καμαρώνει τα τέκνα της. Τη νέα γενιά της που σε πείσμα των καιρών, τα κατάφερε, γέμισε χαμόγελα και αισιοδοξία χιλιάδες οικογένειας που αγωνιούν για το αύριο. Και όμως οι νέοι μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο που μπορεί να βρεθεί μπροστά τους. Έτσι και η Ροδόπη, την οποία έκαναν υπερήφανη δεκάδες μαθητές που αρίστευσαν. Έλυσαν το δύσκολο Γ4 της Φυσικής, έγραψαν καλά στην έκθεση και έλυσαν με ευκολία προβλήματα των μαθηματικών κάνοντας υπερήφανους γονείς και δασκάλους που ζούσαν όλα αυτό το χρόνο την αγωνία της επιτυχίας. Ο ΧΡΟΝΟΣ φέτος παρουσιάζει τους καλύτερους, τα παιδιά που αρίστευσαν, ξεχώρισαν από το σωρό και προσπάθησαν για την επόμενη μέρα. Με σύστημα, χωρίς να ξεχνούν τις χαρές της ηλικίας τους, με τη συμπαράσταση των γονέων τους και το μπράβο των δασκάλων. Αυτή είναι η Ελλάδα και αυτή είναι οι νέοι άνθρωποι τους, που έρχονται να μας επιβεβαιώσουν ότι με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή κάθε δυσκολία ξεπερνιέται, και όταν τα καταφέρνεις μπορείς να νιώθεις υπερήφανος για το αποτέλεσμα.


Έγραψε 19,9 στην Φυσική!

«Θέλω να είμαι από τους πρώτους, όσο γίνεται καλύτερη»

«Θέλω να είμαι από τους πρώτος, όσο γίνεται καλύτερη». Με αυτή της φράση η Χριστίνα Αγαποπούλου, τα είπε όλα. Η υποψήφια των πανελλαδικών εξετάσεων μαθήτρια του 2ου γενικού λυκείου Κομοτηνής, μετά τον γολγοθά των πανελλαδικών, μπορεί να ξεκουραστεί, αλλά προσωρινά, γιατί πέτυχε. Κατάφερε να συγκεντρώσει στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο που την ενδιέφεραν 19.315 μόρια. Το Γ4 της Φυσικής κατεύθυνσης όχι μόνο δε τη δυσκόλεψε, αλλά το θεώρησε ως πρόκληση και γιατί όχι; Η επίδοση της ήταν απίστευτη, έγραψε 19,9. Περνά με άνεση όπως όλα δείχνουν στο τμήμα Φυσικής της Θεσσαλονίκης, πόλη την οποία θα επισκεφτεί σύντομα για να αναζητήσει μαζί με τους γονείς της, το σπίτι που θα στεγάσει τα ανέμελα φοιτητικά χρόνια, τα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον. Η Χριστίνα σημείωσε ενδεχομένως από τις καλύτερες επιδόσεις στην θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Μίλησε για την εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων, τους στόχους που θέτει και το όνειρο της, να σπουδάσει φυσική, την αγαπημένη της επιστήμη που γίνεται πραγματικότητα. «Ένιωσα ότι ανταμείβονται οι κόποι μου», είπε εξηγώντας ότι, στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων με τη βοήθεια των καθηγητών της από το φροντιστήριο παρακολούθησε την επίδοση και υπολόγισε τη βαθμολογία που θα έχει στο τέλος των εξετάσεων. Το αποτέλεσμα που έφερε η Χριστίνα, πάντως έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρήση που λέει ότι τα αγαθά με κόπο αποκτώνται. Διάβαζε πολύ παραδέχεται, όχι όμως μόνο την τελευταία χρονιά, αλλά σε ολόκληρη τη σχολική ζωή της. «Δούλεψα αρκετά, περισσότερο φέτος παρά τις προηγούμενες χρονιές, αλλά ήταν και αρκετά θέμα βάσεων, προσπαθούσα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής μου ζωής, όχι μόνο στην τρίτη λυκείου, γιατί σίγουρα όποιος προσπαθεί μόνο τότε έχει κάποια κενά τα οποία δύσκολα αναπληρώνει, αλλά προσπάθησα αρκετά, δούλεψα και ανταμείφθηκα». Όσο για το 24ωρο της, εξάωρο μάθημα στο σχολείο, τρίωρο μάθημα στο φροντιστήριο και προετοιμασία στο σπίτι για το σχολείο και το φροντιστήριο. Αυτές ήταν οι καθημερινές της υποχρεώσεις και προσπαθούσε κάθε μέρα να ανταποκρίνεται, «θέλω να είμαι από τους πρώτους, όσο γίνεται καλύτερη», ήταν το σχόλιο της. Παροτρύνοντας όσους συμμαθητές της, δεν πέτυχαν τους στόχους να συνεχίσουν, η Χριστίνα ονειρεύεται ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, με βόλτες στη θάλασσα, παρέες με φίλους και αγαπημένα της πρόσωπα. Η αγωνία για φέτος τελείωσε είπε, και δήλωσε προετοιμασμένη νε περάσει ένα αξέχαστο καλοκαίρι, αφού η ζωή γι’ αυτήν τώρα αρχίζει.

ΕΓΡΑΨΕ 20 ΒΙΟΛΟΓΙΑ!

«Θέλω να μπω στην Ιατρική σχολή Θεσσαλονίκης»

Την υψηλότερη βαθμολογία, στη πόλη μας στο μάθημα βιολογίας κατεύθυνσης όπου έγραψε 20(!) πήρε ο Κωνσταντίνος Κρόκος. Συνολικά κατάφερε να συγκεντρώσει, 19.080 μόρια και να ελπίζει ότι θα εισαχθεί στην ιατρική Θεσσαλονίκης. Ήταν στόχος ζωής για τον Κωνσταντίνο ο οποίος δούλεψε σκληρά και ανταμείφθηκαν οι κόποι του. Είναι από τα παιδιά που γνώριζαν τι ήθελαν να κάνουν, ο ίδιος μαζί με τον αγαπημένο του φίλο και συμμαθητή Πασχάλη Καραγκιοζάκη επίσης αριστούχο, ονειρεύονται ότι θα είναι συνοδοιπόροι και στο πανεπιστήμιο, στη συμπρωτεύουσα, εκεί που θέλουν να περάσουν τα ομορφότερα χρόνια της ζωής τους. Σύμφωνα με τις περσινές βάσεις των ιατρικών σχολών ο Κωνσταντίνος θα εισαχθεί στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης. Εναλλακτικά, θα μπορέσει να επιλέξει ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και άλλες σχολές της περιφέρειας. Ο ίδιος δήλωσε ανακουφισμένος που οι πανελλαδικές εξετάσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ενώ εκτιμά ότι σε περίπτωση που δεν πετύχαινε τον στόχο του, δύσκολα θα έμπαινε και πάλι στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. «Σίγουρα έφυγε ένα βάρος, τώρα μπορεί να αρχίσουν πιο δύσκολα πράγματα αλλά είναι καλύτερα τώρα. Θα το σκεφτόμουν πολύ να το ξανακάνω, είναι πολύ ψυχοφθόρο, να δίνεις και πάλι εξετάσεις», είπε. Ο Κωνσταντίνος αφιέρωνε περίπου 5 με 6 ώρες την ημέρα στο διάβασμα μαζί με την προετοιμασία για τα μαθήματα του φροντιστηρίου. Παραδέχθηκε ότι εργάστηκε σκληρά όπως γνώριζε ότι οι ψηλοί στόχοι απαιτούν και την ανάλογη προσπάθεια. «Πιστεύω ότι χρειάζεται αυτό το διάβασμα για να τα έχεις καλά στην μνήμη στο τέλος, πρέπει να τα έχεις εμπεδώσει, να τα έχεις καταλάβει, γενικότερα να τα θυμάσαι συνεχώς ώστε να μην αιφνιδιαστείς στο τέλος και κοπιάσεις παραπάνω για να τα φρεσκάρεις». Αυτή τη στιγμή, ονειρεύεται την φοιτητική του ζωή αλλά αγωνιά και για το μέλλον και σκέφτεται την επαγγελματική του αποκατάσταση. Τώρα εκείνο που προέχει είναι οι διακοπές του καλοκαιριού. Θα ξεκουραστεί δήλωσε γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας και πολλές ώρες διαβάσματος, αφού ο κλάδος που επέλεξε είναι τουλάχιστον απαιτητικός. Σε ότι αφορά τη καθημερινότητα του και ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραμερίσει για λίγο τις υπόλοιπες ασχολίες λόγω του διαβάσματος, όμως από εδώ και πέρα θα αρχίσει να ασχολείται και πάλι, με το μπάσκετ, το ποδήλατο, τη μουσική που του αρέσει να ακούει με την παρέα του.


«Είδα ότι όλη η προσπάθεια που έκανα ανταμείφθηκε»

Ο Κωνσταντίνος Κρόκος μαζί με τον παιδικό του φίλο Πασχάλη Καραγκιοζάκη έβαλαν στόχο την Ιατρική Θεσσαλονίκης

Ξεχωρίσει για την ευγένεια του, τον πράο και ήρεμο χαρακτήρα που έκρυβε μία δύναμη, τη δύναμη να πετύχει τον πρώτο και μεγάλο στόχο της ζωής του. Ο λόγος για τον Πασχάλη Καραγκιοζάκη, ο όποιος πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην πόλη μας, στα μαθηματικά κατεύθυνσης, όπου έγραψε 19,9, κάνοντας υπερήφανη τη μητέρα του, που δίκαια καμαρώνει για τον μελλοντικό γιατρό. Ο Πασχάλης ήταν από τα παιδιά που πάντα γνώριζε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του, και αυτή ήταν η ιατρική. Μάλιστα ξέρει από τώρα την ειδικότητα που θα ακολουθήσει, την αθλητιατρική. Σε αυτή την επιλογή του, έχει στο πλευρό το, τον παιδικό του φίλο Κωνσταντίνο Κρόκο με τον οποίο, όπως όλα δείχνουν θα εισαχθούν στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Ο Πασχάλης κατάφερε με κόπο και πολύ διάβασμα να συγκεντρώσει, 19.141. Ως μαθητής της θετικής κατεύθυνσης με ιδιαίτερη κλίση στις θετικές επιστήμες, κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να σημειώσει εξαιρετική επίδοση και, να ξεχωρίσει ανάμεσα στους καλύτερους των καλύτερων. «Είχα στόχο την ιατρική αλλά δεν μου ήταν τόσο έντονο, αλλά περνώντας ο καιρός γινόταν πιο έντονο και αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με την ιατρική. Σίγουρα νιώθω ανακουφισμένος και φυσικά είμαι και ικανοποιημένος με τον εαυτό μου, γιατί είδα ότι όλη η προσπάθεια ανταμείφθηκε». Ο Πασχάλης γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η σκληρή δουλειά δεν τελειώνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Απεναντίας τα χρόνια που έρχονται θα είναι πιεστικά, όμως προς το παρόν θέλει να επιστρέψει στις αγαπημένες του συνήθειες και τα χόμπι που θυσίασε, ώστε να πετύχει τον στόχο της Ιατρικής. «Σίγουρα, πιστεύω ότι είναι τα καλύτερα χρόνια που ζει κάποιος, εντάξει πιστεύω ότι και στο πανεπιστήμιο χρειάζεται διάβασμα, αλλά δεν θα έχεις το άγχος αυτής της χρονιάς γιατί δεν πιέζεσαι τόσο αλλά σίγουρα πρέπει να προσπαθήσεις ξανά». Περήφανη για τον γιό της, δήλωσε και η Αντωνία Ρουκούδη, μητέρα του Πασχάλη. Μητέρα μίας κόρης που ήδη σπουδάζει στον τομέα της μουσικής στη Θεσσαλονίκη, έχει την ελπίδα πως ο βενιαμίν της οικογένειας θα εισαχθεί στην ιατρική της συμπρωτεύουσας, γιατί όπως παραδέχθηκε, αδυνατεί να συντηρήσει, και δεύτερο φοιτητικό σπίτι. Παρόλα αυτά η ίδια επικεντρώθηκε στην επιτυχία του Πασχάλη, στον οποίο ευχήθηκε πάνω από όλα υγεία και επιτυχία στη ζωή του. «Το οικονομικό είναι ένα άλλο κομμάτι που πιστεύω όλοι οι γονείς το βιώνουν. Εγώ έχω δύο παιδιά με διαφορά δύο ετών στις πανελλαδικές εξετάσεις και ξέρω ότι είναι δύσκολα και για το γονιό. Πιέζεσαι γιατί βλέπεις ότι και το παιδί σου πιέζεται, ζητάει την βοήθεια σου, την συμπαράσταση σου και πρέπει να είσαι κοντά».

«Θυσίες έχουν γίνει και γίνονται για κάθε στόχο που θέλουμε να πετύχουμε, είναι θέμα προτεραιοτήτων»

Πολύ πιο ώριμος για την ηλικία του, ο αριστούχος Γιώργος Ντοσίδης, μπορεί πλέον να ξεκουραστεί και απολαύσει το καλοκαίρι του. Στο τμήμα Μαθηματικών, ενδεχομένως στο Πανεπιστήμιου της Κύπρου θέλει να εισαχθεί, ο Γιώργος που είναι μαθητής του 2ου λυκείου Κομοτηνής, και συγκεκριμένα της τεχνολογικής κατεύθυνσης, κατάφερε να συγκεντρώσει 19.144 μόρια, από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ούτε τον Γιώργο κατάφερε να πτοήσει η Φυσική φέτος, αφού έλυσε το πρόβλημα και μάλιστα διαπίστωσε εξαρχής το λάθος στη διατύπωση. Δεν ήταν όνειρο του, να σπουδάσει μαθηματικά, όμως από μικρός είχε κλίση στην επιστήμη, έτσι με τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων και των εκπαιδευτικών αποφάσισε ότι να ακολουθήσει το επάγγελμα του μαθηματικού. Ήταν επιλογή σχεδόν της τελευταίας στιγμής είπε αλλά δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. «Η επιλογή έγινε στις αρχές περίπου αυτής της χρονιάς, παρόλα αυτά η αγάπη για το αντικείμενο υπήρχε από αρκετά νωρίς, υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα μαθηματικά», παραδέχθηκε. Η βαθμολογία του Γιώργου του επιτρέπει ευχέρεια κινήσεων, αφού όπως είπε με τα σημερινά δεδομένα μπορεί άνετα να εισαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές και αν επέλεγε να εξεταστεί και στα διάφορα αθλήματα, θα μπορούσε με την ίδια άνεση να εισαχθεί και στις στρατιωτικές σχολές, όμως ο ίδιος επέλεξε τα μαθηματικά. «Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια, γιατί προσπάθεια δεν είναι μόνο το διάβασμα που κάνεις, η ψυχολογία παίζει πολύ ρόλο και γενικά ήταν μια αρκετά απαιτητική χρονιά σε πολλούς τομείς. Σίγουρα το σύστημα και η οργάνωση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και ιδιαίτερα όσο προχωράει η χρονιά, το να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου, το διάβασμα σου, σου τονώνει την αυτοπεποίθηση σου», είπε ο μαθητήτης. Το 24ωρο του Γιώργου ήταν απαιτητικό, δούλεψε αρκετά και, ξεχώρισε ανάμεσα στους συμμαθητές του, για το ταλέντο του στα μαθηματικά και την επιμονή του για το αριστείο. «Σίγουρα θυσίες έχουν γίνει και γίνονται για κάθε στόχο που θέλουμε να πετύχουμε, είναι θέμα προτεραιοτήτων, όμως ο χρόνος ο ελεύθερος υπήρχε, χρόνος για ξεκούραση, για τον εαυτό μου και για άλλες ασχολίες – χόμπι που έχω επιλέξει.
Απλώς όσο πιο πολύ πιεστική γινόταν η κατάσταση, τόσο περιόριζα το χρόνο που διέθετα γι’ αυτές τις δραστηριότητες». Με την εξαιρετική επίδοση του, ο Γιώργος κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία του, στην πόλη μας, στην τεχνολογική κατεύθυνση.

«Ο Μάρκος θα καταλήξει δικαστής, ενώ η Βίκυ μία από τις καλύτερες δικηγόρους της Ροδόπης»


«Ο Μάρκος θα καταλήξει δικαστής, ενώ η Βίκυ μία από τις καλύτερες δικηγόρους της Ροδόπης». Αυτό υποστηρίζει για τους δύο από τους καλύτερους μαθητές του, ο Ηρακλής Χατζηιωαννίδης υπεύθυνος φιλολογικού τμήματος του Πολυδύναμου Φροντιστηρίου. Τα παιδιά είναι οι δύο πρώτοι της θεωρητικής κατεύθυνσης στο νομό Ροδόπης και αποτελεί τιμή για το φροντιστήριο μας, είπε με περηφάνια, μιλώντας για την εντατική τους προετοιμασία. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι, τα φετινά θέματα ειδικά στη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση ήταν σαφώς δυσκολότερα, όμως η θεωρητική κατεύθυνση απαιτεί περισσότερο διάβασμα και «καλή προετοιμασία, βάσεις και γράψιμο. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για την έκθεση, που είναι κοινό μάθημα και πάντα είναι διφορούμενο, είναι υποκειμενικό και είναι δύσκολο για όλους», τόνισε.

Μιλώντας για το ρόλο των εκπαιδευτικών ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών. «Υπάρχουν δύο ειδών μαθητές, αυτοί οι οποίοι έχουν κάποιο όνειρο και για μένα είτε είναι κορεσμένο το επάγγελμα – είτε όχι, καλώς πηγαίνουν εκεί γιατί ο καλός πάντα θα βρει δουλειά. Υπάρχουν όμως και μαθητές που δεν έχουν συγκεκριμένη σχολή και εκεί τους λες πραγματικά τις σχολές του μέλλοντος, που μπορούν να πάνε, να φύγουν από ένα κορεσμένο επάγγελμα».

«Καμαρώνουμε και εμείς δίπλα τους χαρούμενοι για την επιτυχία τους»

Περήφανος για τους μαθητές του, τα σπουδαία νέα μυαλά που ξεχώρισαν δήλωσε ο διευθυντής του 2ου γενικού λυκείου Κομοτηνής Κωνσταντίνος Τρυπίδης. Μελετώντας τα στοιχεία των αποτελεσμάτων, διαπίστωσε ότι αρκετοί μαθητές του σχολείου και από τις τρείς κατευθύνσεις διακρίθηκαν ιδιαίτερα. Αναφέρθηκε στο μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και ο βαθμός δυσκολίας ήταν τέτοιος που οδήγησε πολλούς μαθητές να γράψουν κάτω από την βάση, τόνισε. Παρόλα αυτά, η Χριστίνα Αγαποπούλου, μαθήτρια του σχολείου, κατάφερε να γράψει 19.9, αγγίζοντας το τέλειο και «πιστεύω ότι ήταν ο μεγαλύτερος βαθμός όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και πανελλαδικά», ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου. Εκτός όμως από τη Χριστίνα, σπουδαίες επιδόσεις είχαν και άλλοι μαθητές που ξεπέρασαν τα 18.000 όρια φτάνοντας και τα 19.000 μόρια. Αντίστοιχη ήταν εικόνα και στην τεχνολογική κατεύθυνση, στην οποία τέσσερις μαθητές συγκεντρώσαν σχεδόν 19.000 μόρια και «αξίζει να αναφέρουμε στην περίπτωση αυτή ότι έχουμε και εδώ μαθητή μας ο οποίος και στα μαθηματικά και στην φυσική, αν και είναι τεχνολογικής κατεύθυνσης, διακρίθηκε και έγραψε πάνω από 19». Μεγάλες επιδόσεις είχε να δείξει, η θεωρητική κατεύθυνση, με μαθητές που έγραψαν 20 σε μαθήματα όπως τα αρχαία και η ιστορία. «Χαίρομαι πάρα πολύ που οι μαθητές αυτοί προέρχονται από το σχολείο μας, καμαρώνουμε και εμείς δίπλα τους, χαρούμενοι για την επιτυχία τους και βέβαια είναι μια αντανάκλαση του αγώνα και της προσπάθειας που κάνουν και οι συνάδελφοι καθηγητές μέσα στο χώρο του σχολείου που και αυτοί έβαλαν ένα λιθαράκι στην επιτυχία των μαθητών μας».

«Με φόβισαν οι πανελλήνιες και από τα προηγούμενα χρόνια»

Την υψηλότερη βαθμολογία θεωρητικής κατεύθυνσης στο νομό Ροδόπης, κατάφερε η Βίκη Κουκουβέτση, η οποία συγκέντρωσε 19.258 μόρια, και εισάγεται με άνεση στην Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ήταν ο μεγάλος της στόχος και ένιωσε ανακουφισμένη που τον πέτυχε. Δήλωσε ότι το κορεσμένο επάγγελμα δεν την φοβίζει και πως έχει θέσει ψηλούς στόχους που σκοπεύει να πετύχει. «Το ήθελα, είχα αλλάξει γνώμη σε κάποια φάση της ζωής μου, αλλά πιστεύω ότι δεν γίνεσαι μόνο δικηγόρος, έχεις πολλές διεξόδους αν και εγώ δικηγόρος θέλω να γίνω». Και για τη Βίκυ οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν μία σκληρή δοκιμασία, από την οποία βγήκε νικήτρια, όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και το αναγνωρίζει. «Με φόβισαν οι πανελλήνιες και από τα προηγούμενα χρόνια που ακούγαμε από άλλα παιδιά, όλοι έβλεπαν τις πανελλήνιες σαν κάποιες διαφορετικές εξετάσεις, καθοριστικές για την ζωή μας. Βασικά έτσι είναι αλλά εντάξει δεν έπρεπε να υπάρχει εξαρχής τόσος φόβος γιατί απλές εξετάσεις είναι. Βέβαια χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια από τις προηγούμενες χρονιές, κόπος, συστηματικό διάβασμα, χωρίς υπερβολές πάντα, αλλά χρειαζόταν πρόγραμμα στο διάβασμα».

«Τέτοιοι βαθμοί χρειάζονται αρκετό διάβασμα, οργάνωση και πρόγραμμα»

Τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο νομό Ροδόπης στη θεωρητική κατεύθυνση πέτυχε ο Μάρκος Λουρμπάκης, συγκεντρώνοντας 19.216 μόρια. Διάβασμα, σύστημα και υπομονή, αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας τόνισε και πρόσθεσε ότι «σίγουρα τέτοιοι βαθμοί χρειάζονται αρκετό διάβασμα, οργάνωση, πρόγραμμα στο διάβασμα και συνέπεια από τους μαθητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μόνο στο διάβασμα και τίποτα άλλο». Σε αντίθεση με τη Βίκυ, ο Μάρκος, κατέληξε στην επιλογή της Νομικής το τελευταίο διάστημα, ενώ γνωρίζει τις πιθανές δυσκολίες του επαγγέλματος. «Ναι, αν υπάρχει συστηματική οργάνωση νομίζω ότι υπάρχει χρόνος και για διάβασμα και για να ξεκουραστείς και για να βγεις έξω και να περάσεις καλά γιατί εντάξει και ένα παιδί 18 ετών δεν μπορεί συνέχεια να είναι στα βιβλία».