Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Γυρνούν στον τόπο των φοιτητικών τους χρόνων

Απόφοιτοι των πρώτων ετών της Νομικής ΔΠΘ απ’ όλη την Ελλάδα ανταμώνουν σήμερα κι αύριο και συζητούν τι είναι αυτό που ενώνει τους Δημοκρίτειους πέρα από κόμματα, τότε που στην Κομοτηνή κυκλοφορούσαν φαντάροι, φοιτητές και φαντάσματα…
  ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ






Ο Λάκης Λαζόπουλος φτασμένος καλλιτέχνης πια τραγούδησε το 1996 για την Κομοτηνή στο «επι πτυχίω». Ο Λάκης πάντως άρχισε να δείχνει το ξεχωριστό ταλέντο του ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής με τον ΦΟΘΚ που ήταν η ψυχή του φοιτητικού θεατρικού Ομίλου Κινηματογράφου. Μου έχει πει συμφοιτήτριά του στο τμήμα της Νομικής ότι από τότε έκανε ξεκαρδιστικές μιμήσεις και όλοι έλεγαν ότι κάποια μέρα θα γίνει μεγάλος σταρ... Η πρόβλεψή τους δεν άργησε να πραγματοποιηθεί. Από το 1980 και μετά έγινε σταδιακά ο «Λάκης όλων των Ελλήνων».


Δίσκος: Επί Πτυχίω – 1996, παραγωγή και ιδέα: Θανάσης Γκαϊφύλλιας - δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνή. Μπορεί να μην είναι προσωπικός δίσκος του τραγουδοποιού, αλλά ήταν ο εμπνευστής. Στίχοι - μουσική - ερμηνεία - πιάνο: Κώστας Λειβαδάς. Τέως φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης γράφουν και ερμηνεύουν 12 τραγούδια για τα φοιτητικά τους χρόνια στην Θράκη και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας συμμετέχει με το 13ο και τελευταίο τραγούδι του δίσκου, που δεν είναι άλλο από το «Αντισταθείτε» σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού. Συμμετέχουν: Θοδωρής Ξυδιάς, Λία Τζιαμπάζη, Γιώργος Λαγγουρέτος, Μαρία Παντελάκη, Κώστας Λειβαδάς, Χάρης Δαλακούρας, Ιωακείμ Αντωνίου, Παύλος Ιωαννίδης, Γιάννης Απαρθινός, Νίκος Γερβάσης, Ελένη Περινού, Αλέκος Οικονόμου, Νίκος Δανίκας, Λάκης Λαζόπουλος, Λευτέρης Κυπραίου, Ανδρέας Καλογιάννης.

Μετά από 37 χρόνια από την αποφοίτησή τους από τη Νομική Θράκης του ΔΠΘ μεστωμένοι πλέον νομικοί που πέρασαν από θέσεις κλειδιά της πολιτικής, της διπλωματίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και διέπρεψαν στα δικηγορικά έδρανα, θυμούνται τα χρόνια της αθωότητας τότε που οι γενειοφόροι φοιτητές ήταν δακτυλοδεικτούμενοι. Στην Κομοτηνή το κυκλοφορούσαν φαντάροι, φοιτητές και φαντάσματα…
Ανταμώνουν σήμερα απ όλη την Ελλάδα ενώ άναψαν οι δημοσιεύσεις στο face book. Ήδη ο οργανωτικά υπεύθυνος πρ. πρόεδρος Ξάνθης Θανάσης Ξυνίδης διευκρινίζει με την ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Οι απόφοιτοι Νομικής Σχολής του ΔΠΘ δίνουν ραντεβού στην Κομοτηνή. Συμμετέχουν όσοι πέρασαν από τη σχολή τα έτη 1974 και 1975 χωρίς να αποκλείονται και τα επόμενα έτη 1976 και 1977.
Η γενική συνέλευση των αποφοίτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης που πέρασαν στη σχολή τα έτη 1974 και 1975 (χωρίς να αποκλείονται και τα επόμενα έτη 1976 και 1977), πραγματοποιείται στη Κομοτηνή, το τριήμερο 2,3, και 4 Ιουνίου 2012. Το Σάββατο 2.6.2012 στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής (στην Πανεπιστημιούπολη) στις 19.00 θα διαπιστωθεί η απαρτία με τη λήψη των παρουσιών και τον ορισμό των εισηγητών. Εκεί θα ορισθούν και οι χώροι εστίασης και διασκέδασης. Την Κυριακή 3.6.2012 στον ίδιο χώρο στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής (στην Πανεπιστημιούπολη) στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί πραγματοποίηση η έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα ημερήσιας διάταξης:
1) Τι είναι αυτό που ενώνει τους Δημοκρίτειους έξω και πέρα από κόμματα;
2) Πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη κεντρική πολιτική σκηνή; Κι επειδή υπήρξαν φήμες ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί κυκλοφόρησε και συμπληρωματική ανακοίνωση που βάζει τα πράγματα στην θέση τους.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Επειδή κυκλοφόρησαν φήμες περί δήθεν αναστολής της συνεύρεσής μας στη Κομοτηνή το επόμενο Σαββατοκύριακο (2 και 3 Ιούνη) ένα σας λέω, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ορδές ξεκινάνε από όλη την Ελλάδα, θα είμαστε εκεί γιατί απλά το χρειαζόμαστε. Σάββατο 2 Ιουνίου 2012 στις 19.00 στο αμφιθέατρο της Νομικής (στις νέες εγκαταστάσεις). Η κεντρική εισήγηση ήδη συντάσσεται, οι παρατάξεις ορίζουν τους ειδικούς αγορητές. Προσέχετε στο δρόμο καθώς θάρχεστε»...

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΔΠΘ

Ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βασίλης Τσιλίκας, ο νομικός Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, η πρ. νομαρχιακή σύμβουλος Αθηνών Μαρία Ζερβάκη, ο Ιωάννης Δεκαβάλας δήμαρχος Σύρου, ο συνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, ο Αντώνης Μπομπότης, ο Χρήστο Μπουκόρος ζωγράφος, ο Βασίλης Μπορνόβας πρώην πρόξενος Κων/πολης, δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος υφυπουργός Αμυνας και βουλευτής Μεσηνίας, ο Νίνος Δελέγκος δικηγόρος Πάτρας, Βασίλης Κιτσής δικηγόρος Αθηνών, ο Βασίλης Πατσιαντός στέλεχος νομικής υπηρεσίας της Eurobank, λέκτορας Ισμήνη Στεργιανίδου καθηγήτρια Νομικής, Νίκος Σιανίδης, ο Ηρακλής Χαζηνέστωρος, ο Γιώργος Σκιαδόπουλος από τη Κόρινθο, οι καθηγητές Μιχάλης Χρυχομάλλης και Διονύσης Φιλίππου, Γ. Καραμέρος δικαστής, αργότερα σε επόμενα έτη η τηλεπερσόνα γυμνάστρια Γωγώ Μαστροκώστα,, η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή, η τραγουδίστρια Λόρνα και πολλοί άλλοι.

Φοιτητές στην Κομοτηνή της Πολίτου Μαρούλας

Και όλα τα ωραία στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ……που λέει και το «άσμα».

-Που πας βρε παλικάρι μου εκεί πάνω; Μιλάνε ελληνικά;

Ψάχνει και ο Τάσος στο net να δει τι παίζει εκεί, στην άλλη άκρη, σχεδόν, της Ελλάδας, ενώ έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πάει μόνο για εγγραφή: Πόλη της Θράκης, έδρα του νομού Ροδόπης, περίπου 40 χιλιάδες κάτοικοι, τα 4/5 του πληθυσμού της είναι Έλληνες χριστανοί και το 1/5 μουσουλμάνοι. Αλλά όλα αυτά δεν λένε τίποτα για την «Κουμουλτζίνα».
Συνήθως όσοι περνάνε ως φοιτητές στην Κομοτηνή, περνάνε τυχαία. Γενικότερα έχει διαμορφωθεί μια άποψη που σνομπάρει την πόλη για τα μικτά πολιτισμικά της στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά διαθέτει αξιόλογες σχολές όπως η νομική, τα Τ.Ε.Φ.Α.Α , η Δ.Ο.Σ.Α., η ελληνική φιλολογία. Και το σλόγκαν που κυκλοφορεί πως οι φοιτητές της Κομοτηνής δυο φορές κλαίνε, μία όταν πηγαίνουν και μία όταν φεύγουν• αποδεικνύει πως η πόλη έχει ζωή. Το ερώτημα είναι το εξής: Τι μπορεί να κάνει ένας φοιτητής σε μια τόσο μικρή πόλη;
Η απάντηση: Σπουδά-Ζωντας στην Κομοτηνή μπορεί απλά να τα κάνει όλα (εκτός βέβαια από πολύ εξεζητημένες και κουλτουριάρικες επιλογές), ότι κάνει κάθε φοιτητής σε κάθε πόλη. Ο καφές είναι μια εύκολη υπόθεση. Γύρω από την κεντρική πλατεία -όχι του χωριού- βρίσκονται τα πιο πολυσύχναστα cafe, το καθένα διαμορφωμένο με το δικό του ξεχωριστό στιλιστικό μοτίβο.
Όσον αφορά την βραδινή εξόρμηση σε συνάρτηση με την μουσική προτίμηση:
Θες μπουζούκια; Μπορείς να κατευθυνθείς από τις πιο έντεχνες μουσικές σκηνές στα ρεμπετάδικα, και από τα ελαφρολαϊκάδικα σε γνήσια σκυλάδικα.
Τώρα εάν προτιμάς το clubbing, η πόλη σε ικανοποιεί και σ’ αυτό το τομέα. Και γι’ αυτούς που επιλέγουν ροκές, όλο και κάποια μπυραρία θα βρουν στο κέντρο της πόλης. Τώρα το καλοκαιράκι, όμως, τι κάνεις; Το πολύ απλό, όποτε το αποφασίσεις, παίρνεις το λεωφορείο και σε μισή ώρα βρίσκεσαι στην παραλία κάνοντας ηλιοθεραπεία και πίνοντας καφέ σε κάποιο από τα in beach bar στο Φανάρι. Αν τα βαρεθείς πάλι όλα αυτά πετάγεσαι μια βόλτα Ξάνθη ή Αλεξανδρούπολη.
Άλλωστε στην Κομοτηνή πέρασαν τα φοιτητικά τους χρόνια πρόσωπα όπως ο Λάκης Λαζόπουλος εξ ’ου και το «Πάμε Πλατεία», ή η Γωγώ Μαστροκώστα.
Τι δεν ξεχνάς ποτέ από την Κομοτηνή; Την μυρωδιά του ελληνικού καφέ στον πεζοδρόμο της παλιάς αγοράς, το τεράστιο σπαθί που δεσπόζει απέναντι απ’ την κεντρική πλατεία, το ρολόι, το τζαμί, το βυζαντινό κάστρο, τις παλιές εκκλησίες και περισσότερο απ’ όλα την απόλυτα ισορροπημένη μίξη της ανατολίτικης παράδοσης με την ελληνική ιδιοσυγκρασία.



Πηγή:  http://www.xronos.gr/