Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αποκλειστικό: πρώην αν. γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Θράκη;

Είναι μέλος του κόμματος και μάλιστα επικεφαλής επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Πρόκειται για σοβαρή προσωπικότητα που όμως είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό


        ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ




Ενα όνομα ενός Θρακιώτης συζητείται ολοένα και πιο έντονα τελευταία στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου: αυτό του Σωτήρη Μουσούρη,  που έχει καταγωγή από την Κομοτηνή, μιας διεθνούς προσωπικότητας που ανήκει στον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά ουδέποτε έχει εκτεθεί σε εκλογές. Αποκλειστικές πληροφορίες του ThrakiLive αναφέρουν ότι του έχει γίνει πρόταση για να είναι υποψήφιος στις εκλογές και εφόσον την αποδεχθεί, μένει να αποφασιστεί αν θα είναι υποψήφιος στην Ροδόπη ή (το πιθανότερο) στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μόνο σχετικά αρνητικό σημείο η σχετικά μεγάλη ηλικία του.

Επειδή ο Σωτήρης Μουσούρης είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, μεταφέρουμε λίγα πράγματα από την πλούσια διεθνή δραστηριότητα του:


Ο Σωτήρης Μουσούρης, πτυχιούχος νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μάστερ στα οικονομικά, στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης και διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, όπου φοίτησε με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ από το 1962.

Το 1966 προσελήφθη ως στέλεχος της γραμματείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Γρήγορα έφθασε σε ανώτατες πολιτικές θέσεις με ιδιαίτερη σημασία για το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ!!!

Διετέλεσε ακόμα υπαρχηγός αποστολής στην Αφρική (1968-69) και γραμματέας της Ομάδας Προσωπικοτήτων για τη διερεύνηση και κατάρτιση προτάσεων για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις.

Με άδεια από τον ΟΗΕ επέστρεψε το 1982, για ένα χρόνο, στην Ελλάδα, όπου διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ).

Από το 1987 κατείχε χαρτοφυλάκια του πολιτικού τομέα του Οργανισμού και είναι ο μόνος Έλληνας μέχρι σήμερα που κατέλαβε τόσο υψηλό αξίωμα σ'αυτόν. Για πέντε χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Εναντίον των Φυλετικών Διακρίσεων (απαρτχάιντ), και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προετοιμασία και διαπραγμάτευση της ομόφωνης Διακήρυξης της Γενικής Συνέλευσης για τη Νότιο Αφρική.

Ο κ. Μουσούρης έχει προωθήσει σημαντικά την ιδέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Απρίλιο του 2006 παρασημοφορήθηκε σε ειδική τελετή στην Πρετόρια, από τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, για τις προσπάθειές στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου.

Πριν δυο χρόνια αναγορεύθηκε επίτιμος Διδάκτορας νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάπως έτσι άνοιξαν οι δίαυλοι και με τον Βενιζέλο που είναι καθηγητής στην συγκεκριμένη σχολή, καθώς μέχρι τότε η βασική του σχέση με το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.
 
.