Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ανακαλύφθηκε κεραμικό θραύσμα αρχαίου Θράκα ιππέα

Βρέθηκε στην ιερή πόλη του Περπερικόν, στα βουνά της Ροδόπης 

Χρονολογείται από τα τέλη του 4ου μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Κεραμικό θραύσμα που απεικονίζει έφιππο αρχαίο Θράκα, μια σημαντική αρχαία θεότητα, ανακαλύφθηκε στην ιερή πόλη του Περπερικόν από τον βούλγαρο αρχαιολόγο Nikolay Ovcharov.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, που παρουσίασε το εύρημα την περασμένη Πέμπτη, το θραύσμα χρονολογείται από τα τέλη του 4ου μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., την Ελληνιστική περίοδο της αρχαίας Θράκης.

Δήλωσε ότι πρόκειται για εξαιρετικά πολύτιμο εύρημα από την περίοδο που οι Θράκες ξεκίνησαν να αναφέρονται με σεβασμό στον αποκαλούμενο «Θράκα Ιππέα» ως θεότητα, επίσης γνωστό και ως «Θράκα Ήρωα».

Το θραύσμα αποτελεί μέρος μιας υδρίας. Απεικονίζει έναν ιππέα που κρατά τα γκέμια με το δεξί του χέρι και ένα αντικείμενο που μοιάζει με σπαθί στο αριστερό του.

Ο Ovcharov εξηγεί ότι παρόμοιο εύρημα χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από θραύσματα που φέρουν χρυσό ή ασημένιο επίστρωμα.

Αυτό το νέο κεραμικό σπάραγμα του Θράκα Ιππέα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο κατασκευής αλλά επιδεικνύει τον πολιτισμό των αρχαίων Θρακών στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο.

Στην αρχαία πόλη του Περπερικόν που βρίσκεται στα βουνά της Ροδόπης έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από όλες τις αρχαιολογικές περιόδους. Ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1979.


Πηγή:  http://erroso.blogspot.com/