Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικές κόντρες στη Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Βγήκαν τα "πολιτικά μαχαίρια"
και στη γειτονική χώρα
με αφορμή την ματαίωση
του μεγάλου έργου με ευθύνη
της βουλγαρικής κυβέρνησης

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βγήκαν τα "πολιτικά μαχαίρια' και στη Βουλγαρία με αφορμή την ματαίωση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. «Απρόβλεπτη, αλαζονική, κατασταλτική, δειλή». Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ στη Βουλγαρία, για να περιγράψει την πολιτική της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια των κυβερνώντων να εξασφαλίσουν την αποτυχία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Βουλγαρίας. "Διέγραψαν το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Γιατί χαίρονται, άραγε, συμπεριλαμβανομένων και μερικών κατοίκων του Μπουργκάς; Στο λιμάνι της πόλης τους, κάθε χρόνο ξεφορτώνονται 7 με 10 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου με χρήση τεχνολογίας και εγκαταστάσεων από τη δεκαετία του 1970.Tώρα θυμήθηκαν την ρύπανση;"

H Βουλγαρία θα χάσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για επενδύσεις, αν δεν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο». Τώρα, πρόσθεσε, έρχεται και η σειρά του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ενδείξεις, που δίνει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου μπορεί να αναζωογονήσει όλη την οικονομία μας, να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ο κ. Στανίσεφ.