Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Τουρκικού υπ. Εξωτερικών για τέμενος στη... Ρόδο

Πόδι και στους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων προσπαθεί να βάλει η Άγκυρα, αν και δεν αναγνωρίζονται επισήμως ως μειονότητα όπως συμβαίνει με την Θράκη

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Tο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε ανακοίνωση έπειτα από την κατάρρευση της βόρειας πρόσοψης του τεμένους Ρετζέπ Πασά, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, λόγω παραμέλησης. Η υπ’ αριθμ. 309 ανακοίνωση με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2011 έχει ως εξής:


Σχετικά με το τέμενος Ρετζέπ Πασά στην Ελλάδα

Με μεγάλη λύπη αντιμετωπίσαμε το γεγονός ότι ένα τμήμα του τεμένους Ρετζέπ Πασά που βρίσκεται στη Ρόδο, που για περισσότερο από είκοσι χρόνια γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί όρθιο με σκαλωσιές, κατέρρευσε στις 19 Δεκεμβρίου 2011.

Το τέμενος Ρετζέπ Πασά κατασκευάστηκε το 1588 και αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα της πλούσιας οθωμανικής κληρονομιάς που βρίσκεται στη Ρόδο.

Τα οθωμανικά μνημεία που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, αποτελούν κοινή κληρονομιά της Τουρκίας και της Ελλάδας. Συνεπώς η προστασία αυτών των έργων που κατάφεραν να σταθούν ορθά μέχρι σήμερα και η εξασφάλιση της παράδοσής τους στις μελλοντικές γενεές, αποτελεί σημαντικό γεγονός.

Στο πνεύμα αυτό, η κυβέρνησή μας, από τη μια μεριά έχει επιδοθεί στη συντήρηση και την επισκευή των λατρευτικών χώρων και των μνημείων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στη χώρα μας και από την άλλη πλευρά προσπαθεί να πράξει το καθήκον της, όσον αφορά στην προστασία της οθωμανικής/τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε άλλες χώρες.

Ευχόμαστε το γεγονός αυτό να αποτελέσει σημείο καμπής σε μια μελλοντική διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, με σκοπό να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του τεμένους Ρετζέπ Πασά και να έχουν θετικό αντίκτυπο οι εκκλήσεις μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της οθωμανικής/τουρκικής περιόδου στην Ελλάδα.

.