Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Παιχνίδια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τα δάνεια στην Κομοτηνή

Εμφανίζεται να κωλυσιεργεί και να μπλοκάρει το δάνειο μιας κατοίκου της περιοχής, η οποία, έπειτα από δουλειά χρόνων και πολλές θυσίες, θέλησε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να αποκτήσει δικό της σπίτι

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ύποπτα παιχνίδια φέρεται να παίζει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας Κομοτηνής, ο οποίος εμφανίζεται να κωλυσιεργεί και να μπλοκάρει το δάνειο μιας κατοίκου της περιοχής, η οποία, έπειτα από δουλειά χρόνων και πολλές θυσίες, θέλησε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Να φτιάξει το δικό της σπίτι.

Η κυρία Τατιάνα Βίννικ, μιλώντας στη zougla.gr, καταγγέλλει τον Ο.Ε.Κ. στην Κομοτηνή ότι στις αυτοψίες που κάνει βάζει μειωμένους συντελεστές, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην της δίνει τη δόση του δανείου, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η κατασκευή.


Το χρονικό

Η Τατιάνα ήρθε με τον άνδρα της και το δεύτερο παιδί της στην Ελλάδα, δούλεψαν πολύ σκληρά και αποφάσισαν το 2008 να προβούν στην κατασκευή ενός δικού τους σπιτιού.

Πήραν δάνειο 20.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και αγόρασαν ένα οικόπεδο στο Κόσμιο, προκειμένου να αρχίσουν να χτίζουν την καινούργια τους κατοικία.

Ένας φίλος της Τατιάνας, ο οποίος γνώριζε ότι η οικογένεια δεν διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, την ενημέρωσε ότι θα μπορούσε να πάει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για να πάρει δάνειο. Κίνηση την οποία και έκανε.

«Από την Εργατική Κατοικία μού ζήτησαν ένσημα, το σχέδιο του οικοπέδου, άδεια και σχέδιο σπιτιού. Το δάνειο που ζήτησα, ύψους 87.000 ευρώ, εγκρίθηκε από την τράπεζα σε έναν μήνα, τον Οκτώβριο του 2010» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Το όνειρο που έγινε εφιάλτης

Όλα μέχρι εκείνη τη στιγμή όδευαν καλώς. Ο μηχανικός του Ο.Ε.Κ., αφού έλεγξε το οικόπεδο και την άδεια της Πολεοδομίας, τους χορήγησε το χαρτί της πρώτης δόσης ύψους 24.360 ευρώ.

Η οικογένεια, σύμφωνα με τα όσα λέει η Τατιάνα, ανέθεσε την κατασκευή του σπιτιού στον μηχανικό Ρωμανό Τσαλταμπασίδη. Ο κ. Τσαλταμπασίδης ήλεγχε την κατασκευή του σπιτιού από την αρχή αυτής μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε και έφυγε για δουλειές στη Γερμανία.

Η καταγγέλλουσα θεωρεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη το σπίτι της προχωρούσε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έγραφε ο μηχανικός του Ο.Ε.Κ., κ. Νίκος Κωστάκης, στις αυτοψίες του.

«Τα ηλεκτρικά είχαν τελειώσει, είχα διακόπτες, είχα φωτιστικά, αλλά αυτός έγραφε ότι τα ηλεκτρικά είχαν ολοκληρωθεί στο 50%. Από τον Αύγουστο του 2011 άρχισα να διαμαρτύρομαι. Γιατί δεν θέλει να έρθει να κάνει αυτοψία και, αν έρθει, κάνει μειωμένες;» αναρωτιέται.


Η κατασκευή πάγωσε

Ωστόσο, το πρόβλημα διογκώθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο. Η Τατιάνα έκανε αίτηση στον Ο.Ε.Κ. να έρθει ο μηχανικός στο σπίτι της και να κάνει εκ νέου αυτοψία, προκειμένου να πάρει χρήματα από την τράπεζα και να προχωρήσει το έργο. Αυτοψία, η οποία έγινε στις 16 Δεκεμβρίου. Τα νέα, όμως, μόνο ως δυσάρεστα μπορούν να χαρακτηριστούν.

«Στις 21 Δεκεμβρίου με πήραν από την τράπεζα και μου είπαν ότι έχουμε πρόβλημα. Μου είπαν ότι ο μηχανικός έκανε παρατηρήσεις σχετικά με κάποιες αυθαιρεσίες και εμείς θα πρέπει να διορθώσουμε κάποια πράγματα, προκειμένου να πάρουμε χρήματα. Δεν έκανα τίποτα εγώ. Την κατασκευή την είχε αναλάβει ο κ. Τσαλταμπασίδης. Αυτός είναι στη Γερμανία τώρα και δεν μπορώ να τον βρω» καταλήγει η κοπέλα προβληματισμένη.


Τι λέει ο Ο.Ε.Κ.

Η zougla.gr επικοινώνησε με την προϊσταμένη του Ο.Ε.Κ. στην Κομοτηνή, την κυρία Λουλουδιά Λαζαρίδου, η οποία δήλωσε ότι δουλειά του οργανισμού είναι να πιστοποιεί αφενός την πρόοδο των εργασιών και αφετέρου να διαπιστώνει αν όλα είναι νόμιμα.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η κυρία Λαζαρίδου ανέφερε ότι η οικογένεια Βίννικ ζητεί συνεχώς αυτοψίες και πιστοποιήσεις, αν και συνήθως ο οργανισμός κάνει μόνο τρεις.

«Τον Σεπτέμβρη κάναμε την τελευταία αυτοψία. Ήταν η έκτη. Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός κάνει τόσες αυτοψίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η προϊστάμενη μας εξήγησε ότι, καθώς το έργο τείνει να τελειώσει, ο οργανισμός στην τελευταία αυτοψία παρατήρησε κάποιες υπερβάσεις, οι οποίες δεν ήταν πριν ορατές.

«Κάποιες υπερβάσεις δεν μπορείς να τις καταλάβεις από την αρχή. Μπορεί να πάει και να τις νομιμοποιήσει με μια αναθεώρηση στην άδεια» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γνώση για το συγκεκριμένο θέμα έχουν και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς και τοπικοί άρχοντες της περιφέρειας.

Παράλληλα, με την υπόθεση της Τατιάνας ασχολήθηκε και η εφημερίδα «Η πατρίδα», ωστόσο μέχρι στιγμής το πρόβλημα παραμένει ως έχει.
 
 
Πηγή:  http://www.zougla.gr/