Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

O "Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης" για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΣΑΤΔΘ), στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο, δημοσιεύοντας ένα δελτίο Τύπου δήλωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή τις αναταραχές και τις απηχήσεις που βιώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.


Η δήλωση έχει ως εξής:

Η πορεία αυτή που αναγκαστικά οδήγησε στην αλλαγή κυβέρνησης και κατέληξε στην ίδρυση μιας νέας, για μια φορά ακόμη ξετύλιξε τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που δεν μπορούν να λυθούν, μαζί και τις ελλείψεις βούλησης που υπάρχουν στο θέμα αυτό. Η πραγματικότητα του να μην μπορεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να καλύψει απόσταση στο ζήτημα λύσης των προβλημάτων, με τις ομιλίες των βουλευτών της μειονότητας στην βουλή μεταφέρθηκε σε όλη της την γύμνια ενώπιον της κοινής γνώμης. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κύριος Αχμέτ Χατζηοσμάν πιστός στην πειθαρχία του κόμματός του έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κύριος Τσετήν Μανταντζή, επειδή πιστεύει ότι υπήρχαν τμήματα που δεν ΄΄συμβιβάζονται΄΄ με την μειονότητα, στο τέλος της ομιλίας από την έδρα της βουλής εξέφρασε την αντίδρασή του και δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κύριος βουλευτής έδειξε πως στα δημοκρατικά καθεστώτα μπορεί να υπάρξει αντίδραση δίχως να διαταραχθεί η πειθαρχία του κόμματος λόγω των πεποιθήσεών του, έστω και αντίθετα με την πλειοψηφεία του κόμματος.

Ο Μανταντζή, εκφράζοντας την αντίδρασή του δήλωσε πως στην νέα κυβέρνηση υπήρχαν πολύ αξιόλογα άτομα. Παράλληλα, όμως, υπήρχαν και υπουργοί του κόμματος της ΝΔ, του οποίου ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς με τις δηλώσεις του είχε θίξει την μειονότητα, όπως και υπουργοί του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ. Όλα αυτά είναι πράγματα που δεν συμβιβάζονταν με τις αρχές του γι’ αυτό και δεν μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Μανταντζή δήλωσε ότι η ΝΔ πρέπει να αποδείξει τι πρόκειται να κάνει στο μέλλον και διευκρίνισε πως τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα με συνεργασία είναι απαραίτητο στα θέματα που αφορούν την μειονότητα να καταβάλουν προσπάθεια σε μια ρεαλιστική βάση. Σκέπτεται, τόνισε, ότι ο Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης κύριος Παπαδήμος θα είναι ωφέλιμος λόγω των εμπειριών του, ωστόσο για την συμπεριφορά του κατά την ψηφοφορία της ψήφου εμπιστοσύνης ήταν θέμα αρχής.

Επί πλέον, τόνισε ότι το κόμμα του ΛΑΟΣ ακολουθεί προς το παρόν μια επιθετική συμπεριφορά προς αυτόν και στα μέλη της μειονότητας επειδή είναι διαφορετικής καταγωγής, θρησκείας και γλώσσας και τους έχει βάλει στο στόχο.

Ο Μανταντζή είπε ότι επί κυβερνήσεως Παπανδρέου είχε διανυθεί κάποια απόσταση στις συζητήσεις σχετικά με τα θέματα της μειονότητας αλλά ήταν μεγάλη ατυχία που δεν κατέληξε σε ικανοποιητικό αποτέλσμα για την μειονότητα. Δήλωσε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα θέματα εκείνα στα οποία είχε διανυθεί κάποια απόσταση.

Την συμπεριφορά αυτή του κυρίου βουλευτή την αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση επειδή εκφράζει τα αισθήματα της μειονότητάς μας και μεταφέρει τα προβλήματα για μια φορά ακόμη στην κοινή γνώμη από την έδρα της βουλής. Σκεπτόμαστε ότι η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα παίρνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να πάρει πρωτοβουλία στο θέμα παραγωγής λύσεων. Για μια φορά ακόμη θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο τερματισμός των εφαρμογών που υποκινούν την διάκριση κατά της μειονότητάς μας, θα συμβάλει στην οικονομία, στην γαλήνη και στην ειρήνη της χώρας. Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι οι δύσκολες περίοδοι ξεπερνιούνται με κοινωνική ενότητα.

Πιστεύουμε ότι οι δύσκολες περίοδοι ετοιμάζουν ριζοσπαστικά ανοίγματα και τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για λύσεις. Με την αφορμή αυτή, τα ανοίγματα που θα κάνει στο θέμα μειονοτικών δικαιωμάτων η Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε., σκεφτόμαστε ότι θα εξασφαλίσουν την ευκαιρία για να φτάσει στην δομή ενός πραγματικού δημοκρατικού κράτους.

Με σεβασμό προς την κοινή γνώμη.


Μπουρχανεντίν Χακγκιουντέρ
Γενικός Πρόεδρος

Νετζμετίν Χουσεΐν
Γενικός Γραμματέας

 
Πηγή:  http://www.azinlikca.net/