Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση Ελήνων και Τούρκων δημοσιογράφων στην Προύσα με πολλές θρακιώτικες συμμετοχές

Είδηση σε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ η ελληνική αποστολή στην Προύσα



Καταγράφηκε σε δεκάδες ρεπορτάζ η δυσαρέσκεια για την ύπαρξη βίζας


Διατυπώθηκαν ερωτήσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ημερήσια εφημερίδα Olay Bursa, Ιστοσελίδα της Ένωσης Δημοσιογράφων Προύσας, Ηλεκτρονική εφημερίδα Yenibursa, Πρακτορείο ειδήσεων Ihlas Haber Ajansi

Είδηση σε τοπικά ΜΜΕ της Προύσας και εθνικά δίκτυα της Τουρκίας έγινε η παρουσία της αποστολής Ελλήνων εκπροσώπων ΜΜΕ της Θράκης στην τουρκική πόλη, αφού ο δήμαρχος Οσμανγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ φρόντισε για τη διεξαγωγή μίας σύντομης συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της τριήμερης φιλοξενίας. Σ’ ένα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ, που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο στο κέντρο της Προύσας, έγινε η συνάντηση δημοσιογράφων των δύο χωρών. Εκεί ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Προύσας Νουρί Κολαϊλί έκανε μία σύντομη αναφορά στη δύναμη που έχει ο Τύπος της περιοχής, αφού αριθμεί περίπου 1.000 στελέχη, 8 ημερήσιες εφημερίδες, 4 τοπικά κανάλια, τα οποία εκπέμπουν και δορυφορικά και 35 ραδιόφωνα.

Ο δήμαρχος Οσμανγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ (δεξιά) με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων
Προύσας Νουρί Κολαϊλί
Ο Τύπος της Προύσας είναι από τους ισχυρότερους της Τουρκίας

«Ο Τύπος της Προύσας είναι από τους ισχυρότερους της Τουρκίας», είπε ο κ. Κολαϊλί καλωσορίζοντας την ελληνική αποστολή και δηλώνοντας παράλληλα υπέρμαχος της προσπάθειας του δημάρχου για προώθηση και ανάπτυξη σχέσεων με ελληνικούς δήμους. Εκφράζοντας την πίστη του στην αδερφοποίηση των λαών, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Προύσας, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Ελλήνων στην Προύσα και δήλωσε τα εξής, «όπως και η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της Προύσας και οι δικοί μου γονείς έχουν έρθει από τα Βαλκάνια, συγκεκριμένα από την Πρίστινα. Γι’ αυτό σας θεωρώ όλους αδέλφια». Όσον για το πώς ασκείται η δημοσιογραφία, ο κ. Κολαϊλί διαβεβαίωσε ότι «ασκούμε ανεξάρτητη δημοσιογραφία, είτε στις ειδήσεις είτε στα άρθρα των εφημερίδων και ασκούμε κριτική στους δήμους. Τα προβλήματα διατυπώνονται μέσω των εφημερίδων και εκεί οι πολίτες βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα προβλήματα τους. Η δημοτική αρχή λαμβάνει υπόψη τις ελλείψεις και τα προβλήματα που διατυπώνονται μέσω του Τύπου. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τοπικός άρχοντας που να ξεκινήσει την ημέρα του χωρίς να διαβάσει τις τοπικές εφημερίδες και αμέσως λάβει τα μέτρα του».


Τίτλοι ειδήσεων για κατάργηση της βίζας

Η υποδοχή της ελληνικής αποστολής από τον δήμαρχο Οσμανγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ και τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Προύσας καλύφθηκε από δεκάδες εκπροσώπους τοπικών και εθνικών ΜΜΕ, όπως Bursa Haber Gazetesi, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, Olay Gazetesi, το πρακτορείο ειδήσεων Ihlas Haber Ajansi, που μεταδίδει ειδήσεις σε όλη την Τουρκία, ηλεκτρονικές ιστοσελίδες όπως yenibursa.com και άλλα. «Αγανακτισμένοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι με τη βίζα», «υπάρχουν επισκέπτες από τα Βαλκάνια», «Δημοσιογράφοι από ελληνικά ΜΜΕ, συναντήθηκαν με δημοσιογράφους από την Προύσα», ήταν μερικοί από τους τίτλους των ειδήσεων που φιλοξενήθηκαν σε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της βίζας, όπως αυτό διατυπώθηκε από δημοσιογράφο της ελληνικής αποστολής. Η Βασιλική Μαχαίρα από την ΕΡΑ Κομοτηνής πραγματοποιώντας ένα σύντομο χαιρετισμός εκ μέρους των εκπροσώπων ΜΜΕ από τη Θράκη, εξέφρασε την υποστήριξη των δημοσιογράφων για τα βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση αδελφοποίησης περιοχών των δύο χωρών. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν αυτά τα βήματα, επισημαίνοντας βέβαια ότι ύπαρξη της βίζας δυσχεραίνει την προσέγγιση. «Είναι καιρός να διευθετηθεί το ζήτημα της θεώρησης της βίζας. Εάν αρθεί αυτό το εμπόδιο οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν με άνεση». Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό της, κάλεσε τον δήμαρχο Μουσταφά Ντουντάρ να αποδείξει στην πράξη την αδελφοποίηση αναρτώντας ένα ειδικό σταντ στα πολιτιστικά κέντρα του δήμου του, όπου με έντυπο και άλλο υλικό θα προβάλλεται η Θράκη. «Στείλτε μου το υλικό και θα γίνει», απάντησε αμέσως ο δήμαρχος.


Καταγωγή από το νομό Ροδόπης
και συγκεκριμένα από τη Δαρμένη
έχει ο αντιδήμαρχος του δήμου
Γιλντιρίμ Προύσας Ρεμζί Γεπρέμ
(αριστερά), που παραβρέθηκε
στη συνάντηση δημοσιογράφων
Ο ρόλος των ΜΜΕ στην ανάπτυξη συνεργασιών

«Δουλεύουμε για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Πιστεύω πως εσείς ως ΜΜΕ θα διαδραματίσετε αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής. Με τη στήριξη που θα παρέχετε θα δημιουργηθεί μία πορεία κατά την οποία οι σχέσεις θα μεταβούν από τοπικό επίπεδο σε γενικό επίπεδο». Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Οσμανγκαζί Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ επισήμανε τη σημασία που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ των δύο χωρών στην προσέγγιση και στην ανάπτυξη συνεργασιών. «Δε γνωριζόμαστε όσο πρέπει, αν και η Θράκη απέχει από την Προύσα μόλις 5 ώρες, όσο και η διαδρομή μέχρι την Άγκυρα». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καταγωγή του από το νομό Ροδόπης ο δήμαρχος είπε, «η Κομοτηνή είναι μία κοντινή περιοχή, γι’ αυτό πίστεψα ότι αυτή η κοντινή απόσταση πρέπει να ισχύει και για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό αποφάσισα να καλέσω τους Έλληνες δημοσιογράφους», ανέφερε απευθυνόμενος στα τουρκικά ΜΜΕ, που κατέγραφαν την ομιλία του. «Εξασφαλίζουμε έργα αδελφοποίησης δήμων από περιοχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, τα οποία φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Θέλουμε αυτές οι θετικές σχέσεις να γίνουν γνωστές μέσω των ΜΜΕ, οι προτάσεις των ΜΜΕ είναι αυτές που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντουντάρ.

Ο τουρκικός Τύπος κατέγραψε την αποστολή από τη Θράκη καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής στην Προύσα και δεν παρέλειψε να διατυπώσει ερωτήσεις, αλλά και αιχμές για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/