Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Οι νέοι Ελληνες στην κρίση της οικονομίας μέσα από μία έκδοση

Κυκλοφόρησε βιβλίο ελληνοελβετίδας με 17 πορτρέτα νέων, που ουσιαστικά αποτελεί οδοιπορικό στην Ελλάδα της κρίσης από την Ελλάδα, την Ξάνθη και τα Πομακοχώρια μέχρι την Αθήνα

                    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Από τον ελβετικό εκδοτικό οίκο Xenia κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το βιβλίο της Ελληνοελβετίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Isabelle Guisan, «Les enfants de l’euro: Portraits dans la crise grecque» («Τα παιδιά του ευρώ» – πορτρέτα απο την ελληνική κρίση»), που παρουσιάζει τις προσωπικές ιστορίες 17 νέων Ελλήνων και μεταναστών με φόντο την ελληνική πολιτικοοικονομική κρίση.

Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Ελβετία, από μητέρα Ελληνίδα της Κωνσταντινούπολης και πατέρα Ελβετό πολιτικό, δηλώνει ότι στην Ελλάδα βρήκε το «οξυγόνο» της, που την ώθησε να μάθει ελληνικά, να αγοράσει σπίτι στη Τζια και να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Με τη βοήθεια δύο φωτογράφων, της Nelly Rodrigues και του Alexis Voelin, σκιαγραφεί τα πορτρέτα 17 νέων Ελλήνων και μεταναστών, που συνάντησε φέτος στην Ελλάδα της κρίσης, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους, που τις συνοδεύει με τον δικό της σχολιασμό.

Ξεκινώντας από τη Θράκη, το σημείο εισόδου πολλών λαθρομεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, επισκέπτεται την Ορεστιάδα, την Ξάνθη και τα Πομακοχώρια, συνεχίζει στην Πάρο, την Τζια και στο Λαύριο και καταλήγει στην Αθήνα, σε ένα οδοιπορικό στη σημερινή πολυπολιτισμική Ελλάδα, «τη χώρα που αγαπάει και που αυτή πολλές φορές την απογοητεύει». Στο βιβλίο της την απασχολεί ιδιαίτερα η τύχη των νέων ηλικίας 15–30 ετών, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και την ανασφάλεια και είναι οργισμένοι με την πολιτική τάξη. Η ίδια δηλώνει ότι με το βιβλίο της δεν επιχειρεί μια πολιτική ή κοινωνιολογική μελέτη της χώρας, αλλά αποσκοπεί να ρίξει μια ματιά στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, σε «μια πράξη αγάπης προς μια περίπλοκη χώρα».

Οι εφημερίδες της Γενεύης «Le Temps» και «Tribune de Geneve» και της Λωζάννης «24 heures» δημοσίευσαν ολοσέλιδα αφιερώματα στο βιβλίο και συνεντεύξεις με τη συγγραφέα.

.