Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Έκλεβαν τετραγωνικά για να γλιτώσουν δημοτικά τέλη στο Δήμο Αβδήρων

Εντυπωσιακές διαφορές αποκαλύπτονται από την επαλήθευση στα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη χρέωση των δημοτικών τελών

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εντυπωσιακές διαφορές αποκαλύπτονται από την επαλήθευση του Δήμου Αβδήρων στα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη χρέωση των δημοτικών τελών.

Μετά από σχετική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, τοπογράφοι ελέγχουν και συμπληρώνουν στις σχετικές καταστάσεις με τα ακριβή τετραγωγικά σε όλη την έκταση του Δήμου, βάσει των οποίων θα γίνεται στο εξής η χρέωση των τελών.

Ο έλεγχος αποκαλύπτει, εκτός από τις συνήθεις διαφορές, κάποια ζητήματα που είναι αρκετά προκλητικά, όπως επιχειρήσεις ή άλλους κατόχους μεγάλων κτιρίων, με εκατοντάδες ή χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, που εμφανίζονται στα δημοτικά τέλη να πληρώνουν μόλις για 30 ή 40 τετραγωγικά μέτρα ! Πρακτικά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραλία Αη Γιάννη, οι κάτοχοι ιδιοκτησιών δήλωναν μόλις το 20% (κατά μ.ο.της επιφάνειας των ακινήτων τους) προκειμένου να γλιτώνουν δημοτικά τέλη.


Διαδικασία σε εξέλιξη

Η κατάσταση αυτή παγιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, με διάφορους τρόπους, χωρίς κανείς ποτέ μα παρέμβει, γεγονός που συνιστά πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων για το Δήμο Αβδήρων.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, καταγράφει και διορθώνει τα στοιχεία των τετραγωνικών του Δήμου Αβδήρων όπως και τις τιμές ζώνης που εφαρμόζονται,για τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακίνητης περιουσίας ενώ είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που προκύπει – περίπου στο 500% της σημερινής καταγεγραμμένης εικόνας,- ώστε αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των εσόδων του Δήμου από τις εισπράξεις που θα έχει στο εξής.


Δίνει τη δυνατότητα για μείωση του ύψους των τελών

Ταυτόχρονα όμως, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και τον υπολογισμό της αύξησης των εσόδων, που θα επιφέρει δικαιοσύνη μεταξύ των ιδιοκτητών, ο Δήμος αναμένεται ότι θα εφαρμόσει πολιτική μείωσης του ύψους των δημοτικών τελών.

Κατά τα άλλα Δήμος Αβδήρων, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον και να οργανωθεί για τα επόμενα χρόνια, μέσω του Δημοτικού Κτηματολογίου, που θα ξεκινήσει μέσα στο 2012.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/