Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Διαγωνισμοί για παροχή φυσικού αερίου στην Θράκη

Δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΠΟΙΟ ΤΟ ΥΨΟΣ
ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ;
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΦΕΛΗ... 



To «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από καθυστέρηση 7 χρόνων, από τότε τουλάχιστον που είχαν ανακοινωθεί για πρώτη φορά, φιλοδοξώντας να έλθουν επενδύσεις 156 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν συνολικά 1.500 θέσεις εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την απόφαση, με την οποία τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας των διεθνών διαγωνισμών για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών στις ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την απόφαση αυτή τίθεται το πλαίσιο για να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τρεις νέες ΕΠΑ. Το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών για κάθε ΕΠΑ θα είναι τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, για κάθε ΕΠΑ θα δημιουργηθούν 450 - 550 νέες θέσεις εργασίας (συνολικά περίπου 1.500), με ένα σύνολο νέων επενδύσεων 156 εκατ. ευρώ και με συνολική μείωση εκπομπών CO2 άνω των 1.300.000 τόνων.
Το δίκτυο της ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σύνολο επενδύσεων 2012 - 2015 που φτάνει στα 60,96 εκατ ευρώ αφορά στην Καβάλα, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.

Το δίκτυο διανομής της ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας με σύνολο επενδύσεων 2012-2015 στα 39,80 εκατ ευρώ αφορά στο Κιλκίς, τις Σέρρες, το Πλατύ Ημαθίας, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

Στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας το σύνολο επενδύσεων 2012-15 είναι 55,28 εκατ ευρώ και αφορά στην τροφοδότηση των περιοχών Θήβας, Λιβαδειάς, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα

.