Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Δεν είναι ανέκδοτο: κάποιος σύλλογος... καπαπιεσμένων της Τουρκίας έκανε περιοδεία στη Θράκη!

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις επαφές του MAZLUMDER στη Δυτική Θράκη, όπως καταγράφτηκε από τον τουρκόφωνο Τύπο της περιοχής

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Όπως έγινε γνωστό, μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπιεσμένων που εδρεύει στην Τουρκία, βρέθηκαν στη Δυτική Θράκη για να πραγματοποιήσουν σειρά επαφών.

Τα στελέχη του MAZLUMDER στα πλαίσια των επαφών που είχαν στην περιοχή, συναντήθηκαν με τον Γενικό Πρόεδρο του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), Μουσταφά Αλιτσαβους και στελέχη του κόμματος. Συνάντηση πραγματοποίησαν και με τα στελέχη της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ).

Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν το κόμμα DEB και η ΠΕΚΕΜ επί της επίσκεψης των στελεχών του MAZLUMDER έχουν ως εξής:


Ανακοίνωση Τύπου του DEB:

Η πρόεδρος της επιτροπής του Συλλόγου Αλληλεγγύης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπιεσμένων (MAZLUMDER), Τουμπά Νουρ Σόνμεζ, και το στέλεχος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του συλλόγου, Σελτσούκ Σενγκιούκ, επισκέφθηκαν το κόμμα μας, τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υπόκειται η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Το κόμμα DEB ευχαριστεί τα στελέχη του MAZLUMDER για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για τον Μουσουλμανικό Τουρκικό λαό της Δυτικής Θράκης. Ελπίζουμε δε ότι στην πατρίδα μας την Ελλάδα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια, προβλήματα όπως η έλλειψη προόδου στο θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων και η πολιτική διακρίσεων στο θέμα της ιθαγένειας, θα βρούνε το συντομότερο δυνατό την λύση τους.

Θα θέλαμε ακόμη να δηλώσουμε ότι το κόμμα DEB συνεχίζει απτόητο τις προσπάθειες για τη λύση των εν λόγω προβλημάτων.


Ανακοίνωση της ΠΕΚΕΜ:

Η πρόεδρος της επιτροπής του Συλλόγου Αλληλεγγύης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπιεσμένων (MAZLUMDER) που εδρεύει στην Άγκυρα, Τουμπά Νουρ Σόνμεζ και το στέλεχος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του συλλόγου, Σελτσούκ Σενγκιούκ, επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΠΕΚΕΜ στην Κομοτηνή, τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011.

Στα πλαίσια της συνάντησης, στην οποία ήταν παρόντες ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ, Τζεμίλ Καμπζά, η Γενική Διευθυντής της ΠΕΚΕΜ, Περβίν Χαϊρουλλάχ και ο συντονιστής του Ερευνητικού Κέντρου της ΠΕΚΕΜ, Ιμπραήμ Τρακιαλί, ο Τζεμίλ Καμπζά, ενημέρωσε τους επισκέπτες σχετικά με το σκοπό ίδρυσης, τις εργασίες και τα πεδία δραστηριοτήτων της ΠΕΚΕΜ. Ο Τζεμίλ Καμπζά, ενημέρωσε επίσης τους επισκέπτες σχετικά με τα βασικά προβλήματα της μειονότητας, ενώ δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, είναι αλληλένδετα. Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα σύστημα που δεν σας αποδέχεται όπως είστε. Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει ακόμη αποδεσμευθεί από τις προκαταλήψεις της. Η λύση των προβλημάτων ξεκινά ακριβώς από την αποδοχή αυτού που πραγματικά είστε. Ξεκινά από την αποδοχή της διαφορετικότητάς σας και από την επίδειξη σεβασμού προς τη διαφορετικότητα αυτή. Ξεκινά από τη εξασφάλιση παροχής βοήθειας έτσι ώστε να μπορέσετε να διασφαλίσετε αυτή τη διαφορετικότητα. Δυστυχώς στις μέρες μας δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να μιλάμε για τέτοιου είδους εξελίξεις». Τα μέλη του MAZLUMDER ενημερώθηκαν ευρέως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μειονοτικός Τύπος από τον Τζεμίλ Καμπζά, ο οποίος κα τους προσέφερε φάκελο με ομιλίες και εκθέσεις που παρουσιάστηκαν σε διάφορα διεθνή fora, στις οποίες γίνεται αναφορά σε όλα τα προβλήματα της μειονότητας.

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ, Περβίν Χαϊρουλλάχ, έκανε μια περίληψη των προβλημάτων της μειονότητας και εξήγησε τις διακρίσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης, δίνοντας παράλληλα παραδείγματα.

Τελειώνοντας, ο συντονιστής του Ερευνητικού Κέντρου της ΠΕΚΕΜ, Ιμπραήμ Τρακιαλί, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το σκοπό ίδρυσης του Ερευνητικού Κέντρου, τις μέχρι σήμερα εργασίες του και τους στόχους του για το μέλλον.

Τα στελέχη της ΠΕΚΕΜ δώρισαν στους εκπροσώπους του MAZLUMDER τα βιβλία που έχουν εκδοθεί στα πλαίσια της ΠΕΚΕΜ.

 
Πηγή:  http://www.azinlikca.net/