Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής

Παρατηρήθηκαν επτά κρούσματα μόνο την τελευταία εβδομάδα, αλλά μόνο τέσσερα καταγγέλθηκαν στις πρυνανικές αρχές για να επιληφθεί η αστυνομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κλοπών σε δωμάτια οικότροφων φοιτητών στις εστίες Κομοτηνής. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 7 τέτοια περιστατικά, σύμφωνα με τους φοιτητές, 4 από τα οποία έχουν δηλωθεί στην Πρυτανεία του Δημοκριτείου και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές έρευνες από την Αστυνομία. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δε συνάγεται ότι πρόκειται για διαρρήξεις των δωματίων, δεδομένου ότι οι πόρτες ή τα παράθυρα δεν παρουσιάζουν συνήθως εξωτερικές φθορές. Βάσει αυτού, δεν αποκλείεται οι δράστες να χρησιμοποιούν αντικλείδια ή να παραβιάζουν τα δωμάτια με τη μέθοδο της τηλεκάρτας. Η λεία τους συνήθως περιορίζεται σε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μικροσυσκευές, ενώ δεν έχει αναφερθεί απώλεια χρημάτων από τα θύματα.



Πρωτοβουλίες από την Πρυτανεία ζητούν οι φοιτητές

Στις τάξεις των φοιτητών, που διαμένουν στις εστίες, επικρατεί έντονη ανησυχία και κλίμα ανασφάλειας, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο, περίπου 7 χμ από πόλη της Κομοτηνής. Υπό το φόβο της συνέχισης της δράσης των διαρρηκτών, ζητούν από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να ενισχύσει τη φύλαξη του χώρου των εστιών, την οποία χαρακτηρίζουν ελλιπή.


Γιώργος Κώστα «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε σχεδόν μηδενικές κλοπές ή μια ασήμαντη κλοπή ανά έτος»

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων, κ. Γιώργος Κώστα, αποκάλυψε ότι για τις 4 υποθέσεις, που έχουν δηλωθεί επίσημα, έχει επιληφθεί ήδη η Αστυνομία, κλιμάκια της οποίας συνέλλεξαν δαχτυλικά αποτυπώματα από τα επίμαχα δωμάτια και διεξάγουν τις σχετικές έρευνες για την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την προσωπική του εκτίμηση, ότι δεν πρόκειται για φοιτητές, αλλά για σπείρα που έχει πρόσβαση στις εστίες. Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο, γιατί όπως επισήμανε «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε σχεδόν μηδενικές κλοπές ή μια ασήμαντη κλοπή ανά έτος». «Δεν είναι πράγματα μεγάλης αξίας», προσέθεσε, αναφερόμενος στα κλοπιμαία, «αλλά πιο πολύ έχει σημασία η ασφάλεια των φοιτητών».


Ενίσχυση της φύλαξης, αλλά με το υπάρχον προσωπικό

Για τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο κ. Κώστα επισήμανε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Πρυτανείας να φέρει την Αστυνομία μέσα στο χώρο των εστιών, ανεξάρτητα αν ισχύει ή δεν ισχύει πλέον το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αριθμού των φυλάκων του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δεινή οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος. Βάσει των παραπάνω, οι ενέργειες κατευθύνονται στην αυστηροποίηση του ελέγχου, που διενεργείται στις δυο πύλες εισόδου της πανεπιστημιούπολης, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των περιπολιών από το ήδη υπάρχον προσωπικό φύλαξης.


Έκκληση προς τους φοιτητές

Παράλληλα, ο αντιπρύτανης απηύθυνε έκκληση προς τους ίδιους τους οικότροφους φοιτητές να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή κατά τη συναναστροφή τους με άτομα, που δε γνωρίζουν, να προσέχουν και να ενημερώνουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις, που αντιλαμβάνονται, αλλά και να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά.


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/