Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Φοιτητής κατασκήνωσε έξω από την πρυτανεία του ΔΠΘ και δεν φεύγει

Αρνείται να φιλοξενηθεί σε σπίτι ή ξενοδοχείο και περιμένει το δωμάτιο στις εστίες, όμως τα δωμάτια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ονομάζεται Γιώργος και κατάγεται από την Καστοριά. Είναι τριτοετής φοιτητής στην Κομοτηνή και τα προηγούμενα δύο χρόνια νοίκιαζε σπίτι όπως η πλειοψηφία των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να στεγαστούν όλοι στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ. Ο λόγος για το νεαρό φοιτητή, ο οποίος πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στα πηγαδάκια των φοιτητών και όχι μόνο, γιατί αποφάσισε να κατασκηνώσει έξω από το κτίριο της Πρυτανείας. Στην είσοδο της Πρυτανείας, λίγα μέτρα από τη στάση του λεωφορείου, ο Γιώργος εδώ και μέρες έστησε το “νοικοκυριό” του, τοποθετώντας τραπεζάκι και καρέκλες, ένα κάδο απορριμμάτων, ενώ με ένα πανό ζητά “ΔΩΡΕΆΝ ΣΤΕΓΑΣΗ- ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, συνεχίζοντας να κοιμάται στο αντίσκηνο.

Επέλεξε αυτή την πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας και παράλληλα αποφάσισε να το κάνει γιατί δεν είχε που αλλού να μείνει, μέχρι η Πρυτανεία να του παραχωρήσει το δωμάτιο που του υποσχέθηκε και το οποίο δικαιούται. Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα με την έλλειψη χώρου στέγασης για αρκετούς φοιτητές, και “είμαι ένας από αυτούς, οι οποίοι ανήκουν στους δικαιούχους”, είπε ο νεαρός, και αναρωτήθηκε γιατί Νοέμβριο μήνα είναι αναγκασμένος να κοιμάται μέσα σε μία σκηνή, χωρίς τα απαραίτητα για να καλύψουν τις καθημερινές του ανάγκες. Σαν και εμένα υπάρχουν πολλοί είπε και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον οδήγησε στην ακραία για ορισμένους πράξη του. Ο Γιώργος μένει εκτός εστίας, γιατί όπως υποστηρίζει, φοιτητές που θα έπρεπε να παραδώσουν τα δωμάτια τους, δεν το έχουν κάνει, ενώ και η Πρυτανεία δεν φρόντισε να κινήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Εκτός αυτού τα δωμάτια που έχει στη διάθεση το Πανεπιστήμιο δεν επαρκούν για να καλύψουν όλους εκείνους που υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, και αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας και στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΔΠΘ. Θα έπρεπε το πανεπιστήμιο να έχει φροντίσει είτε να ανοικοδομήσει καινούριες εστίες, ή ακόμα να νοικιάσει δωμάτια μέσα στην πόλη είπε ο Γιώργος. “Υπάρχουν άτομα μέσα που έπρεπε να παραδώσουν τα δωμάτια αλλά δεν τα έχουν αφήσει, από την άλλη βέβαια αυτό ήταν γνωστό κατά κάποιο τρόπο, συνέβαινε και άλλα χρόνια και θα μπορούσε να γίνει ένας προγραμματισμός, δεδομένου ότι ήταν αναμενόμενο φέτος οι φοιτητές που θα κάνουν αιτήσεις να είναι περισσότεροι, οπότε νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να μείνει για τελευταία στιγμή όλη η διαδικασία”.

Θα μείνει μέχρι τέλους

Ο Γιώργος όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν και γνώριζε την κατάσταση. Φέτος όμως αναγκάστηκε λόγω οικονομικών να αναζητήσει τη λύση της εστίας αλλά μέχρι στιγμής στάθηκε άτυχος. Εδώ και ένα μήνα θα έπρεπε να τακτοποιηθούν οι φοιτητές όπως καθυστέρησαν πολύ. Στο αντίσκηνο ο Γιώργος μένει από την περασμένη Τετάρτη και σκοπεύει να μείνει έως ότου η Πρυτανεία του παραχωρήσει τα κλειδιά του δωματίου που δικαιούται.

Αρνείται ακόμα και το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί σε κάποιο σπίτι ή ακόμα και σε ξενοδοχείο και συνεχίζει να κρατά αυτή την περήφανη στάση. Ακόμα και το όνομα του δε θέλησε να μας πει και αυτό γιατί όπως μας ομολόγησε κάνει έναν αγώνα και δε θέλει να τον προσωποποιήσει, δε θέλει όμως και να παραιτηθεί, αλλά να συνεχίσει μέχρι τέλους. “Για πρακτικούς λόγους δεν αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην Καστοριά. Επίσης δεν μπορώ να μείνω με κάποιον άλλο γιατί δεν θέλω να επιβαρύνω κάποιον και δεν θα βοηθούσε στην λύση του προβλήματος του να πάω να μείνω κάπου, έστω να στριμώξω κάποιους ανθρώπους και να μην φανεί πουθενά ότι υπάρχει το πρόβλημα. Επί της ουσίας κανείς δεν θα μάθαινε το πρόβλημα – θα έλεγαν βολεύτηκε και αυτός με τον α’ ή β΄ τρόπο οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε βρε αδερφέ…”

Πάντως σύμφωνα με το Γιώργο, υπάρχει η δέσμευση από τους αρμόδιους για το συγκεκριμένο θέμα ότι θα λυθεί μέχρι την Τετάρτη για όλους τους φοιτητές που δεν έχουν ακόμα πάρει τα δωμάτια του, μέχρι τότε καλούνται όλοι να κάνουν υπομονή και να περιμένουν.

“Οι γονείς παιδιών που βρίσκονται στη θέση τη δική μου είναι αγανακτισμένοι”

Αν και, θα το περίμενε κανείς, ο Γιώργος δε δηλώνει αγανακτισμένος, αλλά απογοητευμένος. Εισπράττει όμως και θετικά σχόλια από τους φοιτητές, όπως και την αγανάκτηση των γονέων παιδιών “που βρίσκονται στην ίδια θέση με τη δική μου”.

Πολλοί μάλιστα του εξομολογήθηκαν ότι θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο για να μαρτυρηθούν. “Το θέμα δεν είναι ατομικό. Δεν το ξεκίνησα εξαρχής προσωπικά, βέβαια σε γενικότερο επίπεδο θα λυθεί και το προσωπικό μου θέμα, αλλά δεν το σκέφτηκα καν, δεν με απασχολεί να με φιλοξενήσει κάποιος και να βρω με αυτό τον τρόπο, σκοπός για μένα είναι να μπω εγώ μέσα, να μπουν και οι υπόλοιποι και να μην υπάρχει άλλο πρόβλημα”.

Το νεαρό φοιτητή να σημειωθεί ότι έχει επισκεφτεί μέχρι στιγμής ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Γιώργος Κώστας, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι σύντομα θα μεταφερθεί στις εστίες. Έδειξε να κατανοεί την πράξη μου αυτή είπε καταλήγοντας ο Γιώργος με την ευχή ο κόπος του να πιάσει τόπο.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/