Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

700 γκλίτσες από τα Λάβαρα Έβρου και απ' όλο τον κόσμο

Μια απίστευστη έκθεση με πραγματικούς συλελκτικούς θησαυρούς της παγκόσμιας λαϊκής κληρονομιάς βρίσκεται σε εξέλιξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Περίπου επτακόσιες συλλεκτικές γκλίτσες -πραγματικοί θησαυροί της παγκόσμιας λαϊκής κληρονομιάς- που χρονολογούνται από την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό από προχθές, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Καθεμιά φέρει τη δική της ιστορία, διαδρομή και παράδοση λέει για τις γκλίτσες της συλλογής του ο Κοζανίτης Γιώργος Παπαδόπουλος

Ο Κοζανίτης Γιώργος Παπαδόπουλος αν και γεωπόνος στο επάγγελμα, εξαργυρώνοντας το μεράκι του για την παράδοση, κατάφερε να συγκεντρώσει τα τελευταία 40 χρόνια από ταξίδια του σε μέρη ελληνικά και ξένα 700 διαφορετικές γκλίτσες δημιουργώντας την προσωπική του συλλογή «Δάφνη». Καθεμιά φέρει τη δική της ιστορία, διαδρομή και παράδοση, εξηγεί ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων η συλλογή του περιλαμβάνει γκλίτσες από το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, την Κρήτη, τα Ρίζια Εβρου, τα Βαλκάνια αλλά και από την Τουρκία, τη Σκωτία, την Περσία την Αιθιοπία, το Ντουμπάι, την Αίγυπτο και την Τυνησία.

Πρόκειται για μια συλλογή που συντηρεί τη μικροξυλογλυπτική η οποία είχε ιδιαίτερη άνθηση στα βυζαντινά χρόνια. Μετά την πτώση όμως του Βυζαντίου ήταν μια τέχνη που συντηρήθηκε από λίγους μοναχούς και τσοπαναραίους, τονίζει ο δημιουργός της Γιώργος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαίο να πειστούν οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τη λαϊκή παράδοση για να μην αφανιστεί.

Η έκθεση πραγματοποιείται από το Δήμο Εορδαίας με την υποστήριξη της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει ώς τις 4 Δεκεμβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πηγή:  http://www.enet.gr/