Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικο τανγκό σε στρατόπεδο του Εβρου

Μπέζος - Στάνκογλου «ζωντανεύουν» το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη στο σινεμά, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα

ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ Η
ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ;



«Εμένα μου αρέσει αυτό που κρύβει ο Γιάννης Ξανθούλης, όχι αυτό που λέει, διότι αυτό που κρύβει κάνει τη δουλειά μας πιο όμορφη. Αν ξέραμε αυτό που ο συγγραφέας κρύβει, τότε το "Τανγκό των Χριστουγέννων" δεν θα χρειαζόταν να γίνει ταινία».

Από μόνη της η προσέγγιση του ηθοποιού Γιάννη Μπέζου – την οποία κατέθεσε στη συνέντευξη Τύπου των βασικών συντελεστών της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής μεταφοράς του μπεστ σέλερ του Ξανθούλη – προκαλεί αμέσως το ενδιαφέρον.

Και ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο που η μεταφορά του «Τανγκό των Χριστουγέννων» στο σινεμά ξεκίνησε από μια ιδέα του Μπέζου, όταν ένα Σάββατο του 2007 και ενώ είχε διαβάσει το βιβλίο, ο Μπέζος πίνοντας καφέ στο Κολωνάκι, πρότεινε στον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη να σκεφτεί στα σοβαρά την περίπτωση μιας κινηματογραφικής διασκευής του.

Τι μπορεί να οδήγησε εκεί τον Γιάννη Μπέζο; Πολλά. Πρώτον η πλοκή. Η υπόθεση του «Τανγκό των Χριστουγέννων» τοποθετείται σε ένα στρατόπεδο του Εβρου κάποια χριστουγεννιάτικη περίοδο εν μέσω δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ενας σκληρός υπολοχαγός (Γιάννης Στάνκογλου) ερωτευμένος με τη γυναίκα του διοικητή του (Μπέζος - Βίκυ Παπαδοπούλου) ζητά από έναν καλλιεργημένο και συνεσταλμένο φαντάρο (Αντίνοος Αλμπάνης) να τον διδάξει τανγκό προκειμένου να της ζητήσει να χορέψουν στην επερχόμενη γιορτή των Χριστουγέννων.

Αυτός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να προσεγγίσει τον κρυφό έρωτα, αλλά τα μαθήματα τανγκό θα αλλάξουν τελικά τη ζωή όχι μόνον του υπολοχαγού αλλά όλων των βασικών ηρώων της ιστορίας.

«Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα μια θερμοκρασία, ένα κλίμα, και αυτή τη θερμοκρασία την είδα σε εικόνες» είπε ο Γ. Μπέζος το βράδυ της Δευτέρας (10/10) στο ΒΙΟS καθισμένος ανάμεσα στον Ν. Κουτελιδάκη, την Β. Παπαδοπούλου, τον Γ. Στάνκογλου, τον Α. Αλμπάνη, τον ηθοποιό και σεναριογράφο Βαγγέλη Νάση και τον Γιάννο Αιόλου που υπογράφει τη μουσική της ταινίας (ο Γ. Ξανθούλης ήταν απών).

Αρκετά στοιχεία του βιβλίου όμως, εντυπωσίασαν τον Ν. Κουτελιδάκη, ο οποίος παρά την πολύχρονη εμπειρία του στον οπτικοακουστικό χώρο, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν υπογράψει προσωπική σκηνοθεσία κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους.

«Η περίοδος, ο Εβρος, ο χώρος του στρατοπέδου και κυρίως οι σχέσεις που βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο και έχουν κάτι το ασφυχτικό» ήταν όπως είπε ορισμένα από τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν. «Ηθελα να δείξω το πώς μια ψυχή μέσα σε ένα τέτοιο ασφυχτικό περιβάλλον μπορεί να ζήσει αλλά και να απελευθερωθεί». Ισως όμως το πιο σημαντικό στοιχείο του έργου να είναι αυτό που έχει να κάνει με «τις ανεκπλήρωτες σχέσεις, αυτό που συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο».

Ο κ. Κουτελιδάκης υπόσχεται μια «συγκινητική ταινία χωρίς να είναι μελό» αλλά και μια που χωρίς να είναι κωμωδία, με διακριτικότητα θα γελοιοποιεί τους στρατιωτικούς εκείνης της περιόδου.

Από την πλευρά του ο Γ. Στάνκογλου (που όπως ο Γ. Ξανθούλης κατάγεται από τον Εβρο) βρήκε πολύ όμορφο το στοιχείο «της σύνδεσης του έρωτα με το τραγούδι, τη μουσική» στο μυθιστόρημα και που, απ' όσο μπορεί να αντιληφθεί κανείς βλέποντας το τρέιλερ, θα υπάρχει και στην ταινία.

Ωστόσο – και πολύ σωστά θα πρέπει να ειπωθεί – οι συντελεστές του φιλμ δεν προχώρησαν σε περαιτέρω αναλύσεις για την πνευματικότητα της ταινίας διότι στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Γ. Μπέζος «τα πράγματα είναι γεγονότα πριν γίνουν».

Πράγμα που σημαίνει ότι για τους συντελεστές της ταινίας τον επόμενο λόγο τον έχει το κοινό που θα κρίνει το αν το «Τανγκό των Χριστουγέννων» θα γίνει ή όχι επιτυχία.

Και αυτό θα το μάθουμε μετά την 1η Δεκεμβρίου που είναι η ημερομηνία Α' προβολής της ταινίας σε διανομή Village Roadshow.