Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες από τον σεισμό στην Τουρκία

Μια εβδομάδα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 596 αλλά οι αρχές πλέον εστιάζουν στους επιζώντες και τους χιλιάδες αστέγους

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας των 7,2 ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε στους 596 την Κυριακή, μία μέρα μετά την διακοπή από τις αρχές των ερευνών για επιζώντες και την εστίαση της προσοχής τους στην βοήθεια των χιλιάδων άστεγων οικογενειών από την κρίση.

Στην Ερτζίς , την πιο σφοδρά πληγείσα πόλη από τον σεισμό στην κατεστραμμένη επαρχία του Βαν, μερικά μαγαζιά ανοίξανε σήμερα Κυριακή, καθώς επέστρεψε ο ηλεκτρισμός σε ορισμένα σημεία της πόλης και μία ΑΤΜ τράπεζας άρχισε να δουλεύει.
Όμως ελάχιστοι από τους 100.000 κατοίκους είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα μισοερειπωμένα σπίτια τους φοβούμενοι τους μετασεισμούς. Κυριακή πρωί σημειώθηκε νέος μετασεισμός 5,3 ρίχτερ.

Στο μεταξύ ο χειμώνας πλησιάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν τη νύχτα, ενώ νέοι και ηλικιωμένοι αρρωσταίνουν στα στρατόπεδα με τις τέντες που έχουν δημιουργηθεί από τα συνεργεία διάσωσης στα περίχωρα της πόλης.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πάνω από 43.000 τέντες έχουν μοιραστεί στην επαρχία Βαν, αλλά οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες.

Η επιχείρηση ανακούφισης του πληθυσμού έχει και πολιτικές προεκτάσεις λόγω της κουρδικής μειονότητας που ζει εκεί και δεδομένου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων έχουν κοστίσει 40.000 ζωές από το 1984.

Οι αρχές πάντως έχουν ζητήσει βοήθεια και από το εξωτερικό μετά την κριτική που τους ασκήθηκε τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

.