Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

«Ήμασταν συγκάτοικοι», λέει ο Γιάννης Βουλτσίδης για τον Δημ. Κοτζαρίδη

Ο κομοτηναίος καραγκιοζοπαίχτης θυμάται: Περάσαμε μαζί σαν οικοδόμοι δύο καλοκαίρια, στην Αθήνα. Μέναμε σ΄ ένα υπόγειο. Αφισοκολούσαμε στις Σάπες, τότε που κάθε αριστερός είχε τον προσωπικό του χωροφύλακα
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Έχει να θυμηθεί πολλά για τον Δημήτρη που χάθηκε ενώ βρισκόταν σε ομάδα περιφρούρησης της διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Η είδηση του 53χρονου, συγκλόνισε τους πάντες γιατί ήταν ένας ανώνυμος βιοπαλαιστής που υπηρετώντας την ιδεολογία του μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ, βρισκόταν σε ομάδα περιφρούρησης πορείας του ΠΑΜΕ. Ο Δημήτρης Κοτζαρίδης όπως αποκάλυψε ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, ήταν ένας ήπιος άνθρωπος.

«Μέναμε στη Μιχαήλ Βόδα σ΄ένα υπόγειο στην Αθήνα, όταν μ΄έστελναν οι δικοί μου σαν μαθητή να περιπλανηθώ στην Αθήνα. Με φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι. Θυμάμαι ότι πηγαίναμε στην Αθηνάς εκεί που στήνονται οι οικοδόμοι για να βρούμε δουλειά. Ο Δημήτρης ήταν ένα χωριατόπαιδο με αριστερή καταγωγή από τις Σάπες. Θυμάμαι πήγαινα στις Σάπες για να` αφισοκολήσουμε. Ήταν η εποχή που είχα τον «προσωπικό μου χωροφύλακα» και περίμενα να βραδιάσει για να κολλήσουμε αφίσες με τον Δημήτρη…

‘Ηταν τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια. Η μάνα του τον φώναζε να μην ασχολείται, με τα κομματικά. Ήταν ένα παιδί ευγενικό και μια μορφή που παραπέμπει στα αρχαία ελληνικά επιτύμβια, με το χαμόγελο και μια ηρεμία που έφτανε στα όρια της ενδοτικότητας. Πιστεύω ότι έφυγε άδικα. Σ΄ αυτή την φάση πιστεύω ότι την δουλειά της αστυνομίας σε δημόσιο χώρο δεν μπορεί να την αναλαμβάνει το ΚΚΕ. Τους στείλαν λοιπόν άοπλους απέναντι στους άλλους με τις μολότωφ και τα κράνη. Τους έστειλε πεσκέσι στον χάρο! Αυτή είναι η θέση μου.

Κι αν είχα την οικονομική δύναμη θα είχα κάνει μήνυση. Χάθηκε ένας γνήσιος αγωνιστής άκακος, ένας γλυκός άνθρωπος. Του είπαν να πάει να ριχθεί και ρίχθηκε. Εγώ δεν θα πήγαινα άοπλος, ιδίως τώρα που έχω πονηρευτεί δεν θα πήγαινα στα σαγόνια του καρχαρία. Θα έστελνα την Παπαρήγα πρώτα. Η αστυνομία θα μπορούσε να παίζει το ρόλο της κι όχι να χάνονται άνθρωποι…», λέει σ΄ αυτή την βιωματική αφήγηση που έβγαινε από ψυχής.

Πηγή:  http://www.xronos.gr/