Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Θύματα άγριων κυνηγόσκυλων τα πρόβατα στο Στυλάριο


Φοβάται επίθεση σε άνθρωπο, ο βοσκός Αλή Αμέτ, τοπικός σύμβουλος επί Παπαδριέλλη και Βαβατσικλή, που καταγγέλλει το περιστατικό, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι του Στυλαρίου το τελευταίο διάστημα από τις πρωτοφανείς επιθέσεις αδέσποτων λυκόσκυλων στα πρόβατά τους. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής διατηρούν τα μαντριά τους γύρω από τον οικισμό και πολύ κοντά στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του δήμου Κομοτηνής. Η ύπαρξη του ΧΥΤΑ φαίνεται ότι λειτουργεί σαν πόλο έλξης για δεκάδες πεινασμένα σκυλιά, λόγω ύπαρξης τροφής. Όμως τα σκυλιά δεν χορταίνουν την πείνα τους μόνο με τα σκουπίδια, αλλά έχουν επιδοθεί σε μαζικές επιθέσεις στα μαντριά κατασπαράσσοντας πρόβατα.

Μόλις πέντε λεπτά έλειψε από το μαντρί του ο κάτοικος του οικισμού Αλή Αμέτ και όταν επέστρεψε αντίκρισε ένα φρικιαστικό θέαμα. Ένα μικρό κατσικάκι που το μεγάλωσε στα χέρια του ταΐζοντάς του με μπιμπερό είχε πέσει θύμα των σκυλιών. Είναι απαρηγόρητος ενώ περιγράφει την επίθεση και το πρόβλημα που έχει η περιοχή και με τις χιλιάδες σακούλες απορριμμάτων που έχουν διασκορπιστεί παντού και υποβαθμίζουν την περιοχή.

Καταγγέλλοντας το περιστατικό θα πειστο «Χ»: «τις πιο πολλές ώρες μου τις περνάω γύρω από τον σκουπιδότοπο, όπου έχω ένα μικρό μαντρί εκεί κοντά. Υπάρχουν πολλά σκυλιά και δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνα τους τα πρόβατα. Προχθές όταν νύχτωσε έφυγα πέντε λεπτά κι ένα κατσικάκι το έφαγαν σε μηδέν χρόνο... Είναι πολλά παρατημένα σκυλιά, λυκόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Όταν λέω ότι υπάρχουν εκατοντάδες το εννοώ. Μπορούν να φάνε ακόμα και παιδί, αν περνάει με ποδήλατο ή με μηχανάκι, ακόμη και εμένα κυνηγάνε. Σε κάθε δέντρο, σε κάθε γωνία υπάρχουν σκυλιά κάτι πρέπει να γίνει».

Δύο φορές μπήκαν τα σκυλιά στο μαντρί του γείτονά του κατασπαράζοντας περίπου 15 μικρά κατσικάκια. Μάλιστα ο άνθρωπος αγανακτισμένος από την κατάσταση αναγκάστηκε να πουλήσει όσα του απέμειναν. Επίθεση από σκυλιά δέχτηκε και το μαντρί ενός άλλου κατοίκου της περιοχής, που έχασε πέντε μεγάλα πρόβατα. «Ο κόσμος φοβάται να περάσει από την περιοχή είτε με τα πόδια, είτε με τα πρόβατα ιδιαίτερα τη νύχτα. Την ημέρα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά μόλις σκοτεινιάσει τα σκυλιά βγαίνουν έξω. Να τα σκοτώσουμε απαγορεύεται, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε»;, αναρωτιέται ο κ. Αλή που ζητά από το δήμαρχο που έχει την ευθύνη ντου ΧΥΤΑ από ζωόφιλους να κάνουν κάτι.

Οι επιθέσεις έχουν καταγγελθεί στο δήμο Κομοτηνής και οι κάτοικοι της περιοχής ελπίζουν στη λήψη κάποιων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν χειρότερα περιστατικά, που δεν θα περιοριστούν μόνο σε πρόβατα και κατσίκια.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/