Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ξεφυλλίζοντας το book ενός "δικού μας" (φωτο)μοντέλου

Η κομοτηναία Μαρία Καραπαναγιώτου είναι φοιτήτρια και έχει στο ενεργητικό της πολλές φωτογραφήσεις για περιοδικά μόδας, συμμετοχές σε επιδείξεις, τηλεοπτικά σποτ και σε βίντεο κλιπ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



Φωτογραφήσεις, βίντεο κλιπ και τηλεοπτικές διαφημίσεις, για κάποιους μπορεί να αποτελούν απλές λέξεις, όμως για την Μαρία Καραπαναγιώτου είναι καθημερινότητα, αφού η δουλειά της είναι μοντέλο. Η όμορφη Μαρία με τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά, φεύγοντας από την Κομοτηνή για σπουδές στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας, είχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της ένα παιδικό όνειρο. Η Μαρία ήθελε να γίνει μοντέλο και τα κατάφερε ακόμα από τον πρώτο χρόνο των σπουδών της. Τέσσερα χρόνια μετά η νεαρή φοιτήτρια έχει στο ενεργητικό της πολλές φωτογραφήσεις για περιοδικά μόδας, συμμετοχές σε τηλεοπτικά σποτ, σε βίντεο κλιπ και σε επιδείξεις μόδας. Ξεφυλλίζοντας το book του μοντέλου Μαρία Καραπαναγιώτου ανακαλύπτουμε πτυχές μιας ενδιαφέρουσας και ταυτόχρονα τόσο παρεξηγημένης δουλειάς, την οποία όμως η ίδια κάνει με αξιοπρέπεια. Στάθηκε με πείσμα απέναντι στην αρχική άρνηση των γονιών της να ασχοληθεί με το χώρο και κατάφερε να τους πείσει ότι δεν θα τους προσβάλλει ποτέ με τις επιλογές της.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρία Καραπαναγιώτου στο «Χ» μαζί με εξαιρετικές φωτογραφίες, αποκαλύπτει την πρώτη της επαφή με το μόντελιγνκ, τις αντιδράσεις συγγενών, τις δυσκολίες, αλλά και τη μοναδική ευκαιρία που τις δίνει η δουλειά της να μεταμορφώνεται.
Πως έγινε η πρώτη επαφή με το χώρο του μόντελινγκ;
-Η αλήθεια είναι ότι πάντα μου άρεσε το μόντελινγκ, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί να το ακολουθήσω επαγγελματικά. Οι σπουδές στη Θεσσαλονίκη μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω 2-3 άτομα, που με έβαλαν στο χώρο αρχικά δοκιμαστικά. Ακριβώς επειδή μου άρεσε και εγώ άρεσα στους άλλους, άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά. Παρόλα αυτά πρωταρχικός μου στόχος ήταν και είναι οι σπουδές μου. Ακόμα και μετά από 4 χρόνια αισθάνομαι το μόντελινγκ σαν χόμπι, παρά σαν επάγγελμα.



Πως είναι μια ημέρα σου ως μοντέλο;
-Συνήθως όλες οι δουλειές ξεκινούν στις 7 το πρωί, οπότε σίγουρα θα πρέπει να ξυπνήσω γύρω στις 06:00 για να ετοιμαστώ. Όταν θα πάω στη δουλειά, θα αρχίσει το μακιγιάζ και όλη η σχετική προετοιμασία και ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε δουλειάς, αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα οκτάωρο Ειδικά οι τηλεοπτικές δουλειές έχει τύχει να διαρκέσουν ακόμα και 12 ώρες. Το τελευταίο διάστημα οι φωτογράφοι προτιμούν για τις δουλειές του τον εξωτερικό χώρο, γιατί θέλουν να δείξουν κάτι διαφορετικό και όχι κάτι στημένο. Εκεί πολλές φορές υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν ξέρεις τι συνθήκες θα συναντήσεις, από τα καιρικά φαινόμενα, μέχρι τους περαστικούς που θα παρεμβαίνουν στη φωτογράφηση.

Στις δουλειές σου περιλαμβάνονται φωτογραφίες στο νερό, στην αμμουδιά. Πόσο εύκολο είναι να παραμένεις όμορφη και να αποτυπώσεις στο φακό αυτό που θέλει ο φωτογράφος ή ο πελάτης, όταν μπορεί να χαλάσουν τα μαλλιά ή το μακιγιάζ;
-Πάντα το μακιγιάζ την ώρα της δουλειάς ανανεώνεται τουλάχιστον 2-3 φορές γιατί πάντα θα χαλάσει, είτε θα ιδρώσεις, είτε θα πέσει άμμος, είτε θα χρειαστεί κάποια στιγμή να φας και όσο και να προσέξεις κάτι θα γίνει. Όπως και να έχει το μόντελινγκ έχει να κάνει κατά ένα μέρος με ηθοποιία, γιατί θα υποδυθείς ένα ρόλο τη στιγμή της φωτογράφισης, δεν θα σκεφτείς ότι είσαι μέσα στο νερό ή ότι κρατάς φίδι, θα πρέπει να είσαι ευχάριστη, να σκέφτεσαι κάτι άλλο.


Θυμήσου μια στιγμή στο μόντελινγκ που έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη σου, είτε γιατί ήταν πολύ ωραία είτε γιατί κάτι συνέβη και είπες «δεν θα συνεχίσω».
-Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πρώτη καλή φωτογράφηση, που έκανα για μια εταιρία ρούχων. Έγινε τον πρώτο καιρό της ενασχόλησης με το χώρο και η φωτογράφηση είχε διαρκέσει 11-12 ώρες. Ήταν πολύ δύσκολα γιατί ο στυλίστας ήταν πάρα πολύ απαιτητικός και ίσως λίγο αγενής και με τον τρόπο του με έκανε να νιώσω άσχημα. Σαν χαρακτήρας δεν είμαι πολύ δυνατή και δεν ξέρω πως έχω αντέξει 4 χρόνια. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να βάλω τα κλάματα και να φύγω, ένοιωσα πάρα πολύ πιεσμένη και ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω. Στις καλές στιγμές κρατάω μια φωτογράφηση που έγινε πρόσφατα. Μέσα σε μια ημέρα έκανα πολλές δουλειές με τον ίδιο φωτογράφο και όλες αφορούσαν φαγητό, δηλαδή χαλβά, λάδι, καφέ και ψωμιά από ένα φούρνο. Ήταν μια πολύ ωραία μέρα γιατί όλη την ημέρα έτρωγα, γεγονός πολύ ευχάριστο για εμένα.

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από το μόντελινγκ που λέει ότι τα μοντέλα τρώνε δύο μαρούλια και να πίνουν ένα αναψυκτικό. Στην περίπτωσή του ισχύει αυτό;
-Αυτό δεν ισχύει, παρόλο που στο μυαλό των περισσότερων έχει διαμορφωθεί αυτή η άποψη, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν ισχύει. Εμένα προσωπικά κανείς δεν μου έχει πει να φάω ένα μαρούλι ή να μην τρώω. Καλό είναι να προσέχεις τη διατροφή, γιατί όταν κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος, χωρίς φυσικά υπερβολές. Εγώ έχω πάρα πολύ καλό μεταβολισμό και ποτέ δεν χρειάστηκε να χάσω βάρος. Ίσα-ίσα κάποια στιγμή που έχασα πολύ βάρος, χωρίς να το καταλάβω, μου είχε ζητήσει το πρακτορείο μου να βάλω κιλά, γιατί τα ρούχα μου έπεφταν.

Τι σε ενθουσιάζει στην δουλειά σου του μοντέλου;
-Το να δοκιμάζεις ρούχα, στην αρχή είναι κάτι που σου αρέσει, αλλά από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει και σε κουράζει και δεν βλέπεις τι ρούχο φοράς, απλά το φοράς για τη φωτογράφηση. Το πιο ωραίο για μένα είναι ότι μπορείς να μεταμορφωθείς σε μια φωτογράφηση, να είσαι οτιδήποτε εκείνη την στιγμή.


Είναι εύκολο να συνδυάζεις τη δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες με τις σπουδές στην Γερμανική Φιλολογία;
-Αν θέλεις μπορείς να τα συνδυάσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά μπορείς να τα καταφέρεις. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση και να έχεις στο μυαλό σου ότι θέλεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου. Φυσικά υπάρχει και πολύ ελεύθερος χρόνος, γιατί η δουλειά δεν είναι σε καθημερινή βάση, αλλά ανάλογο με τις περιόδους. Περισσότερη δουλειά υπάρχει πριν το καλοκαίρι και μετά τα Χριστούγεννα.


Σκέφτεσαι να συνεχίσεις το επάγγελμα και μετά το τέλος των σπουδών;
-Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η δουλειά πάει καλά, αλλά προτιμώ όταν τελειώσω την σχολή να ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο μ’ αυτό και το μόντελινγκ να το αφήσω.


Έχεις την εμπειρία ήδη τεσσάρων χρόνων στο χώρο. Τι θα ήθελες να πεις σε νέα κορίτσια που ξεκινούν από την επαρχία όπως εσύ και έχουν ως όνειρο να ασχοληθούν με το μόντελινγκ;
-Αρχικά θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ που θα απευθυνθούν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που εμφανίζονται μάνατζερ και υπόσχονται δουλειές σε μοντέλα, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Καλό είναι να απευθυνθούν σε πρακτορείο και όχι αποκλειστικά σε έναν μάνατζερ, γιατί τα πρακτορεία είναι επιχειρήσεις που έχουν όνομα στην αγορά και είναι δύσκολο να κάνουν κάτι παράνομο. Επίσης θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ να μην πέσουν με τα μούτρα στο επάγγελμα, να μην είναι υπέρμετρα φιλόδοξες σ’ αυτό που θα κάνουν, γιατί θα τους βοηθήσει να αποφύγουν τις κακοτοπιές.


Σου πρότειναν ποτέ κάτι, είτε πάνω στην δουλειά, είτε εκτός δουλειάς που να σε έφερε σε δύσκολη θέση;
-Η αλήθεια είναι ότι ενώ ασχολούμαι 4 χρόνια, δεν μου έχει τύχει κάτι άσχημο. Ποτέ κανείς δε με έχει φέρει σε δύσκολη θέση, ώστε να μην ξέρω τι να κάνω και πώς να το αποφύγω, ίσως γιατί δεν έχω δώσει δικαίωμα. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη δουλειά να μην δίνεις δικαιώματα. Αν δώσεις την εντύπωση ότι θα κάνεις τα πάντα για να γίνει μοντέλο ή να κάνεις μια φωτογράφηση, τότε δίνεις χώρο για να γίνουν διάφορες προτάσεις. 


Πηγή:   http://www.xronos.gr/