Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Στερνό αντίο στον «πατριάρχη του ΠΑΣΟΚ» στην Ροδόπη

Οικουμενική πολιτική εκπροσώπηση στην κηδεία του Χαρη Δημητριάδη

Μιλούν για τον «σύντροφο συναγωνιστή και δάσκαλο» ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου, αλλά και ο αντίπαλος πολιτικά παιδικός του φίλος και πρώην βουλευτής Στυλιανός Μπλέτσας

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έφυγε σαν αεράκι ενώ ήταν μονίμως πειραχτήρι, με ιδιότυπο χιούμορ, αυστηρός αλλά και δίκαιος με τους άλλους ο Χάρης Δημητριάδης η πιο κλασική φιγούρα κομματικού στελέχους όταν γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ και ήρθε στην εξουσία το 1981. Τον ονόμασαν «πατριάρχη» γιατί είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν μοναδικό. Στην ζωή του πορεύτηκε με έντονο τον κομματικό μανδύα, αλλά χωρίς να προσποριστεί οφίκια χρήματα η άλλες επιδαψιλεύσεις λάτρευε τα ταξίδια και την θάλασσα. Είχε γνωριμίες σε υψηλά κλιμάκια κι επίπεδα κι απολάμβανε την εμπιστοσύνη τους, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε ούτε την εξαργύρωσε. Τα τελευταία χρόνια παρέμενε εξόχως διακριτικός στην ζωή του. Μέχρι το στερνό τέλος. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ και οι οικογένεια οι φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν χθες τον Χαρίλαο Δημητριάδη, ο οποίος κατάληξε στο νοσοκομείο Κομοτηνής όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες. Η κηδεία έγινε στην Κομοτηνή ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλλη στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ιερουργούντος του πατέρα Δημήτριου Βασιλειάδη. Λιτοί και περιεκτικοί οι επικήδειοι που εκφωνήθηκαν από τον Ιορδάνη Αγγελίδη εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου και από τον Γραμ. ΠΑΣΟΚ Γιώργο Μανανά.

Η τελετή λιτή κι απέριττη όπως ήταν και η ίδια η ζωή του. Ο «Χ» αναζήτησε στιγμές όπως τον κατέγραφε παρόντα σε πολλά δρώμενα της Κομοτηνής σε εκλογές του δικηγορικού συλλόγου, σε αφίξεις πολιτικών στελεχών γελαστό και ζωντανό να απολαμβάνει την εκτίμηση των νεωτέρων συνοδοιπόρων του.


Γιώργος Πετρίδης δήμαρχος Κομοτηνής: Ο Χαρίλαος Δημητριάδης ήταν παρόν σε όλα τα κομματικά συμβάντα

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης μιλά για τον εκλιπόντα στο «Χ»: «Έψαχνα να βρω την μια λέξη που θα χαρακτήριζε, τουλάχιστον στην δική μου κρίση, τον Χαρίλαο. Πέρασαν αρκετές λέξεις από το μυαλό μου, πέρασε η λέξη αυστηρός, η λέξη κριτικός, η λέξη εσωτερικός αμφισβητίας, αλλά νομίζω η λέξη που θα τον χαρακτήριζε τελικά είναι η λέξη παρών. Ο Χαρίλαος Δημητριάδης ήταν παρών με την ουσιαστική έννοια της λέξης σε όλα τα συμβάντα του κομματικού χώρου που υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια, του ΠΑΣΟΚ, από τότε που τον γνώρισα μέχρι και πριν λίγες μέρες. Αυτή είναι η λέξη για τον Χάρη, είναι παρών και έτσι θα τον θυμάμαι και θα είναι παρών και στην ψυχή και στην σκέψη μας.

Είναι οι γενιές με αξίες, με αρχές, με ποιότητα αναντικατάστατες;

-Καμία γενιά και κανείς άνθρωπος δεν είναι αναντικατάστατος. Ωστόσο και οι γενιές και οι άνθρωποι καταγράφουν τα δικά τους ιδιαίτερα γνωρίσματα. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε ανθρώπους σήμερα, σε όλους τους πολιτικούς χώρους, της δικής μας γενιάς οι οποίοι έβλεπαν, αντιμετώπιζαν και λειτουργούσαν στα κομματικά πράγματα όπως ο Χαρίλαος. Σίγουρα έχει καταγράψει την δική του προσωπική ιστορία σ’ αυτό που λέγεται τοπικό ΠΑΣΟΚ.

Είδαμε όλο το τοπικό ΠΑΣΟΚ ενωμένο κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία.

-Ναι και όχι μόνο. Είδατε ότι εδώ υπήρχαν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους και μάλιστα στην κηδεία ενός ανθρώπου που ήταν σκληρός απέναντι στους άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν ήταν όμως σκληρός ως άνθρωπος, παρόλο που έδειχνε ένα αυστηρό ύφος, δεν ήταν σκληρός σ’ αυτούς με τους οποίους ζούσε, μιλούσε και λειτουργούσε καθημερινά και γι’ αυτό τον λόγο είδαμε ότι σήμερα το εκκλησίασμα ήταν κομματικά ισομερώς μοιρασμένο αριθμητικά».


Σοφία Μενεσελίδου πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου: «Ήταν εμβληματική φυσιογνωμία του νομού»

Νομίζω ότι ήταν η εμβληματική μορφή του ΠΑΣΟΚ στον νομό μας, από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, παλαιότεροι και νεότεροι στο ΠΑΣΟΚ, θυμόμαστε ένα Χάρη ο οποίος νουθετούσε πάντα έχοντας ως αρχή και τέλος τον λεγομένων του την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Ήταν σταθερός, είχε μια εμμονή στο να υπηρετεί τις ιδέες του σοσιαλισμού και πάντοτε σε κάθε δράση του κινήματος είχε να μας διηγηθεί και μια ιστορία από το παρελθόν ως μια προσπάθεια να μας νουθετήσει και να μας υπενθυμίσει τις απαρχές μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα με πάρα πολύ σεβασμό, λυπόμαστε που έφυγε από κοντά μας σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από στήριξη και από ανθρώπους με την σοφία και την πορεία την δική του.


Αρης Γιαννακίδης: Με αυθεντικές ιδέες για σοσιαλισμό γαλουχήθηκαν γενιές

Ο περιφερειάρχης Αν.Μ-Θ Άρης Γιαννακίδης μιλώντας για τον εκλιπόντα θα πει: «Τον θυμάμαι πολλά χρόνια να είναι στο μέτωπο του αγώνα. Τον θυμάμαι σαν τον πρώτο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον αποκαλούμενο «πατριάρχη» από όλους, από όλες τις τάξεις και τις ομάδες, που σε δύσκολες εποχές όπου λίγοι χρησιμοποίησαν την λέξη «σοσιαλισμό». Άνοιξε τον δρόμο για το κίνημα, για το τοπικό ΠΑΣΟΚ και αυτό κυρίως που τον διακατέχει σε όλη του την διαδρομή ήταν το πατριωτικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ, οι ιδέες για σοσιαλισμό, οι αυθεντικές ιδέες όπως γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές και κυρίως το ήθος, το ύφος και η εντιμότητα του. Του εύχομαι καλό ταξίδι».

Παρόντες ο Αθανάσιος Καμαράκης, ο Πέτρος Ματσκίδης και άλλοι συνάδελφοι.



Παύλος Δαμιανίδης - αντιπεριφερειάρχης: Τον θυμάμαι σαν καθοδηγητή…

«Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία μου και την ενασχόλησή μου με τα πράγματα του κινήματος, τον γνώρισα πάντα σαν έναν καθοδηγητή, τον «πατριάρχη» όπως τον λέγαμε του κινήματος, τον άνθρωπο που πάντα ήταν κοντά μας. Μας συμβούλευε, μας φρόντιζε, μας καθοδηγούσε και μέχρι την τελευταία στιγμή νοιαζόταν γι’ αυτή την μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣΟΚ. Τον αποχαιρετούμε σήμερα με πολύ μεγάλη συγκίνηση και πιστεύουμε ότι θα μείνει στις καρδιές και στο μυαλό όλων σαν ένας από τους πρωτοπόρους, ένας αγωνιστής με ανιδιοτέλεια, με τις αρχές και τις αξίες του που είναι πολύ επίκαιρες στο παρόν και θα μας καθοδηγούν και στο μέλλον».


Ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. δικηγόρος Στυλιανός Μπλέτσας ήταν εκεί στη νεκρώσιμη ακολουθία συγκινημένος.

«Υπήρξα φίλος και συμμαθητής με τον Χάρη. Καθόμασταν στο ίδιο θρανίο και είχαμε μια σχέση αδιατάραχη που συνεχίστηκε στα μαθητικά τα φοιτητικά χρόνια μέχρι πριν από λίγες μέρες που πήγα και τον είδα.

Αν και πολιτικά ήσασταν «αντίπαλοι» σε διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα;

-Δεν επηρεάστηκε η προσωπική μας σχέση ποτέ, σε καμία περίπτωση. Μια σχέση που θεμελιώθηκε από το δημοτικό, γυμνάσιο, πανεπιστήμιο, μέχρι και χθες – προχθές...

Είχε χόμπι;

-Αγαπούσε την θάλασσα.