Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η αυτοκτονία από το Ιμαρέτ και μια παρόμοια ιστορία στον Κόσυνθο της Ξάνθης

Οι τραγικές ομοιότητες που έχει το περιστατικό της Καβάλας που συγκλόνισε όλη την Βόρειο Ελλάδα με ένα παρεμφερές στις αρχες του προηγούμενου αιώνα στην Ξάνθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ




Μια ακόμη τραγική ιστορία που παρέμενε ξεχασμένη για πολλές δεκαετίες, θύμισε σε πολύ μεγάλο βαθμό η αυτοκτονία της 25χρονης κόρης του ιδιοκτήτη του πολυτελούς Ξενοδοχείου Ιμαρέτ, Ελεάνας Μισιριάν, που συγκλόνισε τη γειτονική Καβάλα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μια άλλη νεαρή κόρη επιχειρηματία, έδωσε τέλος στη ζωή της στην Ξάνθη. Κοινό στοιχείο και στις δύο κοπέλες, είναι καταρχάς ότι πρόκειται για δύο κόρες γνωστών καπνεμπόρων, ότι διάλεξαν παρόμοιο τρόπο για να δώσουν τέλος στη ζωή τους και ότι παρακινήθηκαν από ερωτικούς λόγους (όπως τουλάχιστον έχει αναφερθεί κατά κόρον).

Η κόρη του Ανάργυρου Σιγάλα, ενός εκ των πιο γνωστών καπνεμπόρων της ακμής της Ξάνθης, είναι αυτή που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια, εμπνέοντας του δημιουργούς του μονοπατιού της ζωής.

Αυτοί εξέθεσαν με τα ψευδώνυμα Ξάνθος και Ξανθίππη αυτή τη συγκινητική ιστορία που είχε σαν αποτέλεσμα το τέλος του νήματος της ζωής της κόρης του γνωστού καπνεμπόρου του περασμένου αιώνα όταν πήδηξε από την Παναγία Καλαμού, στον ποταμό Κόσυνθό. Ενδεχομένως με μια διαφοροποίηση καθώς ο πατέρας ήταν αυτός που, σύμφωνα με την ιστορία που έχει παραδοθεί, δεν επέτρεπε το γάμο της με νεαρό ταπεινής καταγωγής.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στη σύγρονη ιστορία, όμως οι περισσότερες πληροφορίες και τα δημοσιεύματα από τη γειτονική πόλη κάνουν λόγο για ερωτική απογοήτευση που οδήγησε σε βουτιά θανάτου από το εμβληματικό ξενοδοχείο της οικογένειάς της, την 25χρονη στην Καβάλα, σκορπώντας ερωτηματικά αφού όλοι πίστευαν ότι τίποτε δεν έλλειπε από τη νεαρή κοπέλα.

Κι όμως τόσο η σύγχρονη όσο και η παλαιότερη ιστορία, με τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αποτελούν απόδειξη της πολύ γνωστής και λαϊκής ρήσης, ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία».